P1130770

Jag heter Anette Essman och bor utanför Lysekil, 
10 mil norr om Göteborg och 8 mil söder om Norska  gränsen. 2001 köpte jag min första Eurasier sedan har intresset för rasen växt. Intresset för avel har jag haft länge. Först var det hästar men senare blev det hundar.  Jag tycker det är viktigt att vi har mentalt stabila eurasier så de passar i vårt samhälle idag. Hälsa och bra mentalitet är något jag värderar högt när jag letar avelshundar till mina tikar. 

Jag har ett hus på 150 kvadrat och en tomt på 10 000 kvadrat. Har inhägnat ca 3500 kvadrat till hundarna uppdelat på två område. Jag arbetar 64 % natt så jag har gott om tid hemma med mina hundar och valparna som föds hos oss. När jag jobbar har jag en tjej som sover här och har koll på hundarna. Hemma har jag fem eurasier och en whippet. Gillar att greja i min trädgård.  Det blir lite nytt för varje år jag bor här.Har ca 130 rosor och det lär bli fler. Sommaren 2023 hade jag öppen trädgård två dagar i veckan och fick väligt många besökare vilket var skoj
Under vinterhalvåret gillar jag att måla i flytande akryl så det blir en hel del tavlor och jag häar även fått sålt några. Sedan augusti 2023 har jag familje/jourhem vilket jag tycker är skoj, lärorikt och utmanande. 

Växte upp i Uddevalla och var aktiv i Uddevalla Ridklubb flera år. Gick ungdomsledarkurserna, Hästskötarkurs 10 veckor på Strömsholm, handikappledarkurser och gick RIK-0.  Köpte min första häst vid 17 års ålder. En korsning av halvblod/russ och en envis sak som jag senare bytade ut mot ett sto efter Alpenfürst - Rockad. Tävlade endel i hoppning då för Uddevalla Ryttarförening . Då denna häst var begränsad i hoppningen och inte klarade medelsvåra banor på grund av sin litenhet sålde jag henne. För pengarna köptes en Wolksvagenbuss som tog mig på en 10 veckors tur ner till Turkiet.  
Åter hemma inköptes Mon Cherie  ( Kira) e: Strauss -Amoudar** en tokig märr från Skåne. Oinriden och kunde bara galoppera och fara omkring. Var tänkt som framtida hopphäst men det var inget för henne . Fick då sadla om till dressyren.
Jobbade där det fanns jobb att få. Var på OK, Gulf, bageri, Scan väst, sjukgymnastiken på lasarettet, fritidsledare  på Emaus på helger,  Uddevalla Ridklubb,tvätteri och Radio Trestad. Fick erfarenhet inom många olika arbetsområden. Hamnade till slut inom handikappomsorgen och utbildade mig till habiliteringsassistent.
Flyttade 1989 till Lysekil där jag fick jobb inom LSS.   Kira fick ett stoföl efter Ceylon, Mon Zelle. En liten trevlig märr med goda gångarter Tanken var att en kompis skulle ha fölet men så blev det inte så hon var hos mig. Senare inköptes Artax

e.Jasper -Bordeaux.
Jag har haft ridlektioner på Lysekils Ridklubb samt Skaftö ridklubb. Suttit i styrelsen i LYRF  samt i distrikts styrelsen flera år.
1992 åkte jag till Flyinge med tre hästar där gick jag stallchefsutbildningen och var klar 1994. Två  fantastiska år där jag fick rida för bra tränare. Bo Jenå och Peter Eriksson var ett par av de som stog för utbildningen. Årskurs två red jag Trombon och Maraton, två Utrillosöner .
Läste allt som har med häst att göra och fick även seminkompetens på häst samt tappsko kompetensen  Tränade privat för Göran Lindstrand som utbildat flera av Flyinges hingstar. Kira blev där utbildad upp till medelsvår dressyr .
Flyttade tillbaka till Lysekil efter utbildningen och så kom Petter och Ebba i snabb följd.
Lade senare stövlarna på hyllan och sålde hästarna Gick SKK's uppfödarutbildning och hade min första kull 2006 då jag även fick kennelnamnet registrerat. Jobbar inom handikappomsorgen här i Lysekil och tillhör veteranerna på arbetsplasen med mina 34 år på samma ställe.    Barnen har nu flyttat ut så jag bor själv med mina hundar.