P1130770

Välkommen till min hundblogg.
Här skriver jag om allt som händer hos oss, ibland blir det lite och ibland blir det mycket. Givetvis blir det en hel del när vi väntar eller har valpar  Hoppas du gillar bloggen och följer oss

 

Kicki och Emira är med i Hundsport Jätteskoj att detta uppmärksammats!!

Har Niro på besök då hans familj är i Turkiet. Mysiga killen! 
Varje dag droppar det in mail med förfrågning på valpar. Det är iofs trevligt men jag kan inte hålla reda på alla förfrågningar och ha en massa folk på besök just nu. Jag jobbar rätt mycket för tillfället Jag uppdaterar här på sidan när jag har en tik dräktig. DÅ går det bra att höra av sig. 
 

Läs hela inlägget »

Fått svar från SVA som inte hittat felet till att valparna var blinda. Vägs ände där alltså. Gjorde en anmälan till Zoetis, de som tillverkar Banmint. De håller på att analysera. De har även redovisat anmälan till Läkemedelsverket. Jag har kontakt med dem och har skickat en anmälan dit åxå. De har fått alla intyg från veterinär, obduktionsrapporten och egen redogörelse. Pratade i förrgår med deras chefsveterinär. De har nu uppe detta i sin biverkningskgrupp. De tycker att det är ett intressant fall då alla valpar är avmaskade med medel från samma batch. Läkemedelsverket har nu skrivit till Zoetis för kompletterande svar i fallet. Får väl bara vänta och se vad detta kan utmynna i. 

Läs hela inlägget »

Kull 1 . Får en valp som beter sig konstigt . Konstateras blind. Funderar inte så mycket över detta då det händer att man får valpar som inte är OK. Inte vanligt iofs. Kull två var en valpning med dåligt värkarbete Pratar med veterinärer om detta och troligen är syrebristen boven i dramat. Detta köper man ju. Tredje kullen där alla blir blinda. Börjar återigen diskutera med veterinärerna. Genetiskt fel på Shammi. Ja det är ju en förklaring. Tänker då ta henne ur avel. När kull fyra föds är jag säker på att de ser men efter avmaskningen blir även dessa blinda Nu börjar man ju at fundera och åter igen prata med veterinärer som samtliga tycker att detta är ett mysterium. En vanlig veterinär, en som är specialist på hunden och kattens sjukdomar och en ögonspecialist. Vi bollar hit och dit och vi kommer inte fram till någon vettig förklaring. Den enda gemensamma nämnaren är avmaskningsmedlet. Hur bevisar man detta? Är det verkligen medlet? Kan det vara något i miljön? Mitt vatten är analyserat och OK   Hoppas obduktion, och test av innehållet i tuberna kan lösa gåtan. Även läkemedelstillverkaren kommer att kolla det hela. En egen tik och två fodervärdstikar, varav en boende i Norge som kommit hit två veckor innan valpninag. Ingen Bravecto, inget konstigt foder. Alla har ätit Royal Canin och inte varit sjuka på något sätt.
Inte lagt nytt golv i valprummet, inga konstiga kemikalier vid städning. Använt såpa och ajax samt spritat i valplådorna emellanåt. Inget nytt tvättmedel. Hoppas få lösning på myseteriet

Läs hela inlägget »

Nu känns det som om man har landat efter en riktig skitsommar. Förlorade ju fjorton valpar pga. att de var blinda. Har varit en hemsk resa. Förlorade även valpar 2019, så totalt 19 stycken. Det har varit mycket huvudbry och tårar och ilska. Här lägger jag nu in det jag skrivit. Detta dokument har skickats med till SVA där de nu obducerar tre valpar vilket kan ta upp till åtta veckor att få svar på. Dokumentet har även gått till läkemedelsföretaget dit jag gjort en skadeanmälan De har nu böjat titta på detta.
_______________________________________________________
_______________________________________________________
Fått fyra kullar med blinda valpar. Tre olika tikar har parats. Olika fäder till alla valparna.
Avmaskat med Banminth  Batchnummer  2400815.  Köpte en låda så alla är avmaskade med samma.
Tyvärr har jag inte uppmärksammat utgångsdatumen. Det gick ut 06/2019 Alltså har jag avmaskat två kullar med medel som gått över 25 dagar från sista förbrukningsdag. Mitt eget slarv tyvärr. Har pratat med tillverkarna och patologen och båda säger att detta inte var någon fara då de har mycket god marginal när de sätter utgångsdatum Det känns ju skönt i allt elände. Medlet var inte utgånget vid de två andra kullarna.
Tikarna friska sunda, normal dräktighet. Tik som fick kull 2 var värksvag . Tikarna äter Royal Canin medium valpfoder fyra veckor innan valpning samt efter valpning. Vattnet är analyserat av Västkustfilter. Något hög järnhalt så det är inget fel på det och små valpar dricker väldigt lite då de lär sig detta mellan 3-4 veckors ålder. Valparna har vid tre veckor börjat få smakportioner, samma mat som tiken.  Inga infektioner på valpar eller tik efter valpning.
Kull 1 f2018-09-20 6 valpar 3 tikar, 3 hanar  Avmaskad 2018-09-21  Tre dagar senare ser inte valpen . Märkte det när jag tog ut valparna på altanen. Hon blev sittande och pep och bet sig i baktassarna. Började snurra. Tar henne till veterinär som konstaterar att hon är blind. Diagnostiserad och avlivad  2018-10-30   
Kull 2 f 2018-11-21 åta valpar 7 hanar 1 tik Avmaskade 2018-12-21  Fyra blinda hanvalpar.  Två valpar ögonlyses av ögonspecialist som ej ser något fel på ögat. Misstänker att valparna fått syrebrist vid födseln och har någon hjärnskada . Valparna snurrar runt, biter sig i baktassarna, ser frånvarande ut. Tar ut en och en i köket. De blir helt disorienterade, piper ,snurrar runt eller blir sittande helt apatiska. Tre valpar diagnostiseras 2018-12-20 och avlivas. Ytterligare en valp diagnostiseras och avlivas 2018-12-27
Kull 3 f 2019-06-21 10 valpar 5 tikar 5 hanar  Avmaskas 2019-07-12  Är säker på att valparna såg innan avmaskningen .  De avmaskas på morgonen.  Flyttas ur valplådan till lite större utrymme.  På kvällen börjar de två minsta valparna i kullen bete sig märkligt Piper, snurrar runt och går i saker. De blir sittande och kliar sig på bakbenen och ser stundtals helt frånvarande ut. Allt efter att tiden går ( ungefär tre dagar) är alla valpar blinda . De leker de helt normalt med syskon de har i sin närhet. De kommer direkt när man går in i valprummet. De följer inte leksaker med blicken   De tas till veterinär och alla konstateras vara blinda. Avlivas 2019-07-22
Kull 4 f 2019-07-04 4 valpar 3 tikar 1 hane. Avmaskas 2019-07-25  Valparna väger mellan 1500 och 1800g. Avmaskar med 3 cm från tuben på morgonen. Jag är helt säker på att valparna ser då de följer leksaker med blicken. Rullar man en boll ser valparna den och följer efter.  På kvällen börjar minsta tiken snurra, bita sig i baktassarna och gå i saker. Två dagar senare beter sig den näst minsta lika dant. Tar ut valparna i en hage. De två minsta valparna som inte ser stannar på samma plats och piper. De två största går runt som normala valpar och utforskar området. Leker med leksaker och ser när jag viftar med något och jagar föremålet med tassen. Är het säker på att dom ser.  Ett dygn senare ser jag att näst största tiken ej ser och ytterligare en dag senare ser ej den största tiken. Valparna blir alltså blinda i storleksordning.  Diagnostiseras och avlivas 2018-08-05  Tre av dessa sänds för obduktion till SVA tillsammans med Banminth tuben.
Samtliga valpar som avlivats har uppnått en ålder av fyra veckor då de ska anses ha utvecklat full syn.
De har för övrigt varit pigga och ätit. Inget tår eller nosflöde. Inga balanssvårigheter. Samtliga valpar har kommit på benen runt två och en halv veckas ålder.  De har ätit bra på tikarna. Kull 2 och 3 som var stora kullar började med smakportioner vid två och en halv veckas ålder. Åt med god aptit. Åt i egna matskålar vid tre veckor. Royal Canins medium  valpfoder.
Hörseln väl utvecklad på samtliga. Följer ljud väl. Man kan inte smyga in i valprummet, de märker att man är där. De höjer upp huvudet och man ser att de lyssnar efter ljud.  De leker med varandra och vet man inte att de är blinda ser man inte det så enkelt.
När jag märkt att en valp betett sig konstigt har det varit när den varit en bit ifrån någon annan valp, tiken eller mig.
Har tagit ut en valp i taget i köket där de inte vanligen är vid denna ålder. Då uppvisar de avvikande beteende. Snurrar, piper, biter sig i baktassarna eller blir sittande helt apatiska.
________________________________________________________Ja detta är ingen rolig läsning och en rent ut sagt jävlig upplevelse.  Jag kan inte anklaga någon för detta men det är klart att man misstänker avmaskningsmedlet för vad skulle det annars kunna vara? Jag har använt avmaskningsmedlet i många år och de är stora på marknaden. Har alltid tyckt att det fungerat jättebra.  Jag kan just nu bara sitta och vänta på svar från SVA där de även ska analysera innehållet i tuben. Har sökt patologen som håller i detta men hon återkommer på onsdag och jag hoppas hon hör av sig då. Vill dubbelkolla lite så de verkligen har tuben och fått mitt brev.
Man kan inte älta saker i all evighet och jag börjar nu ta nya tag och börjar planera för kommande kull/kullar.
Inom ett par veckor får vi hem en ny flockmedlem så mer info kommer om det längre fram. Ska bli så roligt och jag tror att mina tjejer h är hemma kommer att uppskatta en ny kompis.
Rio har det fint i Kungshamn. Har besökt honom några gånger sedan han flyttade. Ett extra plus är ju att familjen har Lilla Glassverkstan när de gör supergod glas utan en massa tillsatser, bara naturliga råvaror. Så jag kan fylla på mitt glassföråd vid varje besök. Det är bra :) 
 

Läs hela inlägget »

Nu är Nemi helt ok igen efter den lilla operationen. Shammi är åxå ok med sitt knä. Vi har promenerat och promenerat och hon har inte fått vara lös. Nu är hon lös i trädgården och vi fortsätter ta det lite lugnt.
  Förhoppningen var att ha en parad och dräktig tik nu, så blev det inte. Andra planer är på gång. 
Kennelträffen kom med strålande sol och 40 hundar och över 80 personer. Alla fick plats i trädgården och alla fick plats med mat på stora grillen. Hundarna lekte i hagen och skötte sig fint. Hur gärna man vill hinner man inte prata med alla så mycket som man önskat men så skoj att Ni kom!! Blir nog en träff i höst. Då med något tema och aktivitet på programmet. 

Läs hela inlägget »

Här har varit rätt lugnt nu sedan valparna flyttade. Har fått operera bort en fettkula på Nemi så hon har gått omkring i pyjamas i två veckor. Nu är stygnen borta och allt ok. Shammi  visade mindre hälta på ett bakben och kollades av ortoped Diagnosen var ju inte så kul. Knäledsinflammation. Nu är det koppelpromenader som gäller fram till återbesöket 24 april.
Har i dagsläget en tik som löper och förhoppningsvis blir det parning. Mer info om detta kommer längre fram om hon blivit dräktig. Ytterligare en tik kommer att paras fram mot sommaren. 
Lite spännande saker kommer att hända fram i vår/sommar Förhoppningen är att vi får två nya godingar i vår ägo.
Ser fram emot kennelträffen där det nu är många som anmält sig. Jag har beställt fint väder :) 

Läs hela inlägget »

Så lugnt det är här nu. Efter fyra månader med valpar i huset har det nu blivit väldigt tyst. Man vänjer sig vid rutiner och nu får man göra nya rutiner. Alla valpar har det fint i sina nya hem. Det är skönt att det funkar. Shammi är rätt nöjd med att de små busarna har flyttat. Hon njuter av att bara vara och inte behöva ha små troll att ta hand om. Nu har vi tid till långa promenader och det uppskattas av hundarna. 

Läs hela inlägget »

Tråkiga saker i eurasiervärlden med jämna mellanrum Här är en blogg som är värd att läsa idag. Mycket tänkvärt om man är på jakt efter en valp. Hade klubben jobbat för att uppfödarna kunde få chans att jobba ihop sig hade vi haft mindre "klantiga" parningar. De flesta sådana beror på ren okunnskap! Genom uppfödarmöte skulle uppfödarkåren varit mer enad och kunna sätta upp viktigt avelsmål, utbyta kunskap om sjukdomar och dela erfarenheter Vi har RAS men i nuläget ligger det gamla RAS kvar på grund av slarv från styrelsen. Klubben hade en avelskommitte med fyra uppfödare + två nya unga engagerade tjejer som vi önskade lära upp. Vi jobbade i motvind och avgick tillslut. Vi skrev ett Öppet brev då vi avgick. F.d avelskommitten uppmanades att ta bort det öppna brevet från FB sidan Svenska Eurasieruppfödare Efter kontakt med juridiska på SKK visade det sig att vi INTE gjort något fel eller olagligt. Givetvis skickade vi med brevet till juridiska, så de har läst det. Brevet i sin helhet kan läsas nedan.
Här är svaret : På vilket sätt skulle ni ha brutit mot GDPR? GDPR förutsätter att det finns en laglig grund för behandling av personuppgifter. Behandling kan vara förvaring, ändring, publicering osv. I och med att era namn publicerades på FB och med anledning av att ni ingår i en klubb som lyder under GDPR ska eran publicering vara lagligt. För att vara laglig krävs någon form av grund. En grund för publicering är samtycke, dvs om samtliga personer i fd avelskommittén har skrivit under brevet och finner sig nöjda med att framgå med namn längst ner i publicering har ni inte brutit mot GDPR. Samtliga nämnda samtycker till publiceringen. Laglig grund = samtycke. Styrelsen nämndes aldrig vid namn, även om man givetvis via hemsidan kan leta upp styrelsen, jag kan dock inte se att ni har brutit mot GDPR. Det är också så att om man tar ett styrelseuppdrag får man finna sig vid att stå med namn på hemsidan, i protokoll etc, det följer av uppdraget. Här nämns inte ens namn.
Har du ytterligare frågor eller funderingar får du återkomma till mig.
Med vänlig hälsning
Agneta Lönn
Chefsjurist
Juridiska avdelningen
Svenska Kennelklubben

Förhoppningsvis får nu klubben en uppryckning vad det gäller styrelse under 2019. Eftersom valberedningens förslag redan är publicerat i klubbtidningen lär ju det förslaget vara klubbat och klart.  Inget fel enligt föreningsteknik att göra på detta viset men det signalerar till medlemmarna att det är klappat och klart. Man har inte i sociala medier och på hemsidan uppmanat sina medlemmar att tänka till och komma in med förslag på personer till lediga poster. Fler förslag kan givetvis läggas vid årsmötet men folk åker ju inte till möte när det kanske är 30 mil enkel resa. Man borde tänka om och lägga årsmötet i samband med tex ett uppfödarmöte Då hade det kommit folk på årsmötet och inte som det är nu, en handfull personer. 

Läs hela inlägget »

Här har varit en lugn jul. Barnen på besök och det är alltid trevligt att få rå om dom lite. Fyra pigga och fina valpar gläds jag åt. De är in och ut flera gånger om dagen. Alla busar och gillar halmtältet. Många många förfrågningar om valp ramlar in på mailen. Rasen är väldigt poppis just nu. Svara så fort jag hinner. Här blir nog ett par kullar framöver men jag har inte börjat planera på alvar ännu. Kikar på lite hanar men inget är bestämt.
Eurasiervärlden slutar aldrig att förvåna mig. Folk har mycket att snacka om. Om man nu undrar över något är det väl enklast att ta telefonen och ringa den det berör och fråga. Varför tror folk att jag ligger bakom vissa parningar?Först var det Pine Gardens parningar som jag tydligen låg bakom. Nu senast var det Johanna Devert som vissa tydligen tror inte kan tänka själv. Det är ju att idiotförklara henne, så gör man inte!   Hon har sin hane och hon beslutar helt själv vem hon lånar ut honom till. Jag bestämmer inte det!! Vad gäller senaste parningen hade jag ingen aning om att den skett förrän jag läste på tikägarens hemsida. Jag vill inte ha med några andras beslut att göra! Det är det flera som fått erfara när de frågat om jag tror de kan para vissa hundar. Sorry, det har inte blivit något ja eller nej svar.  Jag sköter min avel och andra får ansvara för sin.  Jag delar gärna med mig om vad jag vet när det gäller sjukdommar men besluten är helt upp till tik/hanägare. Hoppas slippa höra sådant i fortsättningen.
Nu ska jag ta en kopp kaffe med mig och släppa ut de små glädjespridarna. Ha en fin dag! 
 

Läs hela inlägget »

Det är inte alltid rosenrött och smärtfritt att föda upp valpar. Det har jag vetat och har nu fått min beskärda del av sorgligheterna. Shammis valpning gick sakta, sakta. Krystade ut valparna med jämna mellanrum men det var inget ordentligt tryck i värkarna. Ni som är uppfödare förstår säkert vad jag menar. Pratade med veterinär men hon tyckte vi kunde avvakta, Hur som helst kom dom ut men var ordentligt påverkade. Mycket gnuggande innan de kom igång ordentligt. Två valpar föddes med tarmarna utanför . Nio valpar till slut och alla åt som de skulle. Efter ett dygn tacklade en valp av. Han tynade bara bort och somnade in stilla med sina syskon vid sidan Inget pipande utan han bara somnade. Vid tre veckor flyttade jag ut valparna i hundrummet med lådan. De var i lådan några dagar innan de fick komma ut på golvet. Delade av rummet så det inte var så stor yta. Första dagen kan de vara lite vilsna. Valparna knatade runt men ena valpen var lite som en duracellkanin men lugnade ner sig andra dagen. De hittade till varandra och till Shammi. Alla reagerade när jag kom in. Vid denna ålder börjar valpar intressera sig för varandra och för leksaker. Rör man en leksak framför dem kommer tassen och de vill leka. Det visade sig att tre valpar verkade lite skumma. Misstänkte att de inte såg. Tog med två till ögonspecialist i måndags och hon lyste dem. Pupillen reagerade på ljus och synnerven var normal. Oavsett detta så såg inte valparna. Hemma testade jag och Siv valparna på olika sätt. Testade med leksaker, flyttade dem ut i köket en och en. Då syntes stydligt att de inte var ok. En snurrade omkring, en blev helt apatisk och en bara gnällde. Studerade dem i några dagar och blev mer och mer övertygad om att något var fel. Man jämför med de friska och man märker att det är något fel. Folk som kom hit märkte inget så jag tackar min lyckliga stjärna för min erfarenhet med många kullar. Hade jag inte haft det skulle de kanske kommit till nya hem och det hade slutat i katastrof både för valparna och de nya ägarna.  Pratade med min veterinär igen och vi gick igenom hela valpningsförloppet igen och hur valparna var när de kom ut. Troligen har de drabbats av syrebrist vid valpningen och felet sitter i hjärnan. Orsaken kan ha varit det stora antalet valpar med en rejält utspänd livmoder som inte orkade arbeta effektivt vid valpningen. Idag tog jag den tunga turen till veterinären med tre stora fina valpar, deras sista resa. Nu är de små änglar och det gör ont i hjärtat. 
Detta är den tuffa baksidan av uppfödarlivet. 
Nu ska jag försöka släppa detta och glädjas åt de andra små trollen jag har kvar. Tror detta kommer att sitta i ett tag och jag kommer studera de kvarvarnade valparna med hököga. Bara att hoppas att de är ok, ser då inget onormalt på dem. Ja så nu vet ni vad som hänt och jag känner att det är bra att skriva detta då det lätt blir spekulationer och snack om det. Nu vet ni hur det har varit och är. 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar