P1130770

Klart

Under hösten gjorde jag den första delen av dammbygget. I februari var det så milt ute att jag kunde fortsätta med projektet. När själva dammen var klar tyckte jag att det skulle vara en liten bäck. Hade markduk kvar så det var bara att sätta igång. Att lägga ut markduk och gummiduk var det enklaste. Stenar skulle hem så jag åkte skytteltrafik mellan några  stränder och hemmet. En hink sten fyllde bara 50 cm i fallet. Det blev mycket jobb men det var roligt. När bäcken var klar kom jag på att man kunde lägga plattor. Jag hade ingen lust att köpa några så jag efterlyste på Fb och fick några. Senare hittade jag en massa plattor nedvräkta på slänten till ett stort stenbrott. Tog med spett och skurborste och åkte dit och grävde upp. Dom var ju väldigt skitiga så jag sopade dom på plats och sedan fick jag köra med högtryckstvätten. Under alla plattor skulle jag haft markduk men den var slut så jag använde takpapp, vilket jag hade gott om. Detta bygge har inte kostat många kronorna då det mesta av materialet är återbruk. Markduk och dammduk hittade jag billigt på en sida som sålde stuvbitar, de fyra brädorna runt dammen kostade inte många kronor. Så jag har nog lagt ungefär 1000 kronor på detta bygge.  Så här kommer lite bilder hur det ser ut nu när det är färdigt.

Läs hela inlägget »

Denna blogg har legat i totalt träda så nu är det dax att väcka den tillö liv. 1 september startade jag ett nytt projekt. Den pyttelilla dammen skulle bli större. Satte igång och tömde den på vatten och slog bort de gjutna kanterna.  Filurade ut ungefärlig storlek och började gräva. Det var massor av sten och det var ju iofs bra då jag behöver mycket av den varan.

Allt grävarbete fick göras med trädgårdsspade. En vanlig stor spade funkade inte då man slog i sten hela tiden Detta var ett drygt arbete och jäkligt söligt. Det hade regnat rätt mycket så det var rena geggan n ere i botten Jag hade hoppats komma n er en meter men fick nöja mig med ca 70 cm då det var berg och sprängning är inte riktigt min grej. 

Byggde på uppåt med reglar. Här är inte bakkanten klar ännu. Blev mycket mätande och vattenpasset användes flitigt. 

Här har regeln kommit upp. Var tvunget att gjuta en hel del på baksidan då det är en sunkhåla där och jag ville inte att det skulle rinna ner en massa vatten under dammduken. Beställde markduk och dammduk. Jag hade riktig tur och köpte en stor stuvbit som var bra mycket billigare än jag hade räknat med. 

Enligt väderrapporten skulle det komma mycket regn så i inväntan på mark och dammduk fick jag täcka dammen under några dagar. Det kom rätt mycket regn så jag var glad att jag inte fick in så mycket vatten i dammen. Inte skoj att ösa

Så fick jag i dammduken och kunde börja fylla i vatten Dammen rymmer ungefär 3 kubik så jag kunde inte fylla på allt på samma dag. Det tog fyra dagar att fylla dammen då jag inte vågad riskera att tömma min brunn. Jag har inte kommunalt vatten tyvärr. Har kört mängder av sten då det går åt en hel del .

Nu har jag börjat anlägga en bäck. Ska starta uppe i rabatten på kullen så inloppet kommert att vara dolt av växter. Ska inhandla en pump till våren och leda upp vattnet från dammen till starten på bäcken. Det blir ett litet fall ner i dammen Allt ska täckas med sten och jord ska köras upp och läggas ut på sidorna där jag sedan ska plantera. Det kommer att bli en hel del Hostor. Nu återstår jobbet med att hämta sten Har hittat en ödetomt och där finns hur mycket som helst att hämta. Ska till en strand och hämta hem fina stenar till bäckens botten. Det lär gå åt en hel del. Sedan får man filura på flödet. Måste ha en rätt kraftig pum som orkar få upp vattnet och sedan vill jag kunna reglera flödet.

Läs hela inlägget »

Tog en morgonpromenad med kamera. Överallt var det spindelnät. Hösten är nog den finate årstiden att fotografera. Gillar ljuset och så är det så mycket fina färger.

Läs hela inlägget »

Oj vad det växer i trädgården trots att vi inte fått något regn. Fördelen är att gräset inte växer men det mest klarar sig bra. Jag är snål med vattnet för jag har egen brunn så då kan man inte vattna hur som helst. Det växer upp på mitt altanräcke så där är snart fullt.

Här kan man sitta och ta sig ett glas vin i kvälls solen. Flammentanzen har växt massor i år. Den är enorm på baksidan och hänger ner över källartrappan

Upp över altanräcket växer fyra olka sorters rosor in över kanten och in emellan spjälorna. Varje ros fick 1dl. rosengödning i maj och de gjorde nog susen tillsammans med koskitjord. Klematisen jag klippte ner, vilket man absolut inte skulle göra överlevde. Var rätt säker på att den var död men icke. Det är en White Snow och den har nog växt fyra meter hittills. Jag har fått gallra ur en del då den höll på att gömma en stor röd klängros.

Ett collage med  en del av mina rosor

Läs hela inlägget »

I år har det inte blivit några trädgårdsprojekt. Jag har bara planetera lite och köpt några nya växter Så här är lite bilder över hur det ser ut i trädgården just nu

Läs hela inlägget »

Nej inte höll det tätt så jag fick gjutalite till. Har även beställt vattentätande färg så nu ska det målas också. Ett helt företag detta men skam den som ger sig. Nu har jag beställt tre nya clematis. En ska vara vid den nya rabatten och förhoppningsvis klättra upp i nätet De två andra kommer nog att vara på framsidan vid staketet. Givetvis var Bakker givmilda och skickade med två rosor när man beställde Har ingen aning om var jag ska trycka ner dom, det börjar bli fullt. Får hitta en lösning.  Idag ska frömattorna i jorden Bara att hoppas att de tar sig. Ska filura lite till var jag ska ha dom.  När man är ute och pysslar hittar man nötter över allt som ekorren grävt ner. Sedan kommer de små solrosplantor här och där. Fåglarna har ju fått det i vinter så de hr nog tappat frön.

Läs hela inlägget »

Lilla trädgårdsdammen  läckte så nu hoppas jag den är tät Köpte betong och medel som man skulle ha i för att vattentäta. Nu har jag fixat till detta och hoppas på det bästa . Betongen ska ju bränna några dagar och hållas fuktig så jag la på blöta handdukar och täckt allt med glasskivorna.

Läs hela inlägget »

Nu har jag fått jord och koskit i alla mina pallkragar. Har sått morötter, purjolök, lök, dill och rödbetor. Lagt glas över pallkragarna jag odlat i så där blir gott och varmt. Har grejat med potatislandet så snart är det dax att få potatisen i jorden Jag har 40 stycken i källaren som har grott fint. Har fler frö som ska sättas men det blir inte för än i april. Inga rosor har dött i vinter så det är skoj. Rabatterna är städade och fått gödslad jord så nu kan det bara sätta fart och växa när värmen kommer
Har man hus blir det ju lite huspyssel. Baksidan ligger i sol mest hela dagen så där tär det på färgen. Nu har jag börjat skrapa bort gammal flagande färg så jag kan måla. Gott att få klart altan delen innan utemöblerna ska på plats.

Lite kvar att skrapa på fönstret men det får bli lite varmare. Allt trärent får jag slipa lite för det blev lite ruggligt. Sedan ska det tvättas och målas. Gott att vara ute i god tid.

Lite som ska sås i apri. Nytt för i år är att jag ska testa frömattor. 250 cm långa och 22 cm breda mattor med frön på. Man gräver ner dom som man vill 5 cm under jord sedan ska det växa fint. Ja man får väl se hur det går. Har tre olika . En röd, en rosa och en blå.  Tre påsar luktärt för jag gillar dom och så givetvis solrosor, detta år blir det inte de vanliga gula utan rostfärgade som kan bli över 2 meter.

Läs hela inlägget »

En lugn eftermiddag så det blev att rigga utanför källardörren och fotografera lite sidansvansar

Igår blev det ekorrbilder

Läs hela inlägget »

Sidensvansar i mängder. Inga fredliga fåglar precis De slåss och för väsen och hungriga är dom

.

Läs hela inlägget »

MINA ROSOR
 1 Arthur Bell,  1 Climbing Snow, 1 Garden Princess, 1 Indigoletta, 1 Nadia Renaissance, 7 Nina Weibull,  1Planten un Blomen, 6 Carl Philip, 1 Rumba, 2 Flammentanz, 2 Nostalgie 1 Aloha, 1 Lyckefund, 1 Peaudouce, 1 Goldstern, 1 Candy Stripe  1 Ethude, 2 Fairy röd, 3Fairy rosa,
1 Lichtkönigin Lucia  1 Fairy vit,1Peadouce  och 22 som jag inte vet namnen på.

Senaste inläggen

-

Arkiv

Etiketter

-