P1130770

Snart är augusti slut och hösten börjar närma sig. Jag hatar det! Jag är inte gjord för kyla,regn och snö. Men ett litet tag till kan man njuta av trädgården. Jag fick tips om att ge rosorna lite gödning nu så blommar dom fint i september åxå Givetvis har jag gödslat. Man börjar så smått att planera lite inför kommande sommar. Grävt lite nya rabatter och flyttat rosor som har hamnat galet. I sängen ska stå 5 Austinrosor som kommer i oktober. Då kommer även ett gäng lavenderfärgade och lila rosor. Funderat på att sätta dom i den åttakantiga rabatten eller i två pallkragar. Den understa är rutten och den överst kan tas bort. Har redan börjat lägga stora stenar där så det kan bli en fin rosenrabatt.
Det är mycket fjärilar i trädgården just nu, jag har många växter som gillas av insekter. Köpte lite olika Gladioler i våras och alla har kommit upp, den ena finare än den andra. Kanske det blir några till. Jag väntar på 16 rosor nu och en hel del allium och liljor. Liljor är ju lite roligt då de kommer lite senare på sommaren . Man vill ju att det ska blomma hela säsongen.
Fyndade en dagbädd i stålrör så nu har två rosor fått nya spaljeer och den långa delen på dagbädden passade jättebra till min Peacerabatt. De rosorna har växt bra och är riktigt höga så nu har det något att luta sig emot. Jag målade om delarna för de var vaniljfärgade. Nu blev de svarta istället.
 

Läs hela inlägget »

Augusti

Mitten av augusti och oj vad det blommar! En fantastisk rosensommar har det varit och det verkar ha varit lika dant i hela Sverige. Är ju med i några rosengrupper och det är skoj och jag har lärt mig mycket och fått namn på några rosor som jag inte visste vad det var. Bygger ju upp mitt eget kartotek öve mina rosor. Det kommer att fyllas på uppgifter allt efter som. Det är inte gjort i en handvändning och det får göras en dag som denna då det regnar. Dagen börjar och slutar i trädgården. Vissna blommor ska klippas bort och ser man gula eller prickiga blad ska dom bort. Allt för att motverka sjukdommar som man tyvärr får räkna med att man får. Ofta klarar rosen det bra och blommar men den har inga blad kvar och det ser tråkigt ut. 
Jag kom mig in på Rozenlottum i rätt tid när de öppnade för höstens försäljning. Det var två rosor som var sltsålda men jag fick tänka om. Nu kommer det ett gäng Austinrosor. De blommar hela sommaren med stora doftande rosor. Trodde inte de klarade sig här men fått kontakt med Rosenkungen. Han är ett levande uppslagsverk med en fantastisk rosenträdgård neri vid Kungsbacka. Han lärde mig att man inte behöver sätta rosor med 50 cm mellanrum, det går utmärkt med 30 cm. Blir ju klart maffigare med många som växrt tätt. Man kan även gödsla bra mycket mer än vad det står i handböcker och på nätet. Här kommer lite blandade bilder från min augustiträdgård

Läs hela inlägget »
Vackra vilda växter

Rosenprakt! Det bästa är att gå ut på morgonen eller i skymningen. Då doftar det fantastiskt.
Nu i juli öppnade Rozenlottum igen för beställning. Vem kan låta bli att beställa? Nu blev det några nya. Austinrosorna  Emely Bronte', Gentle Hermione, Wollerton Hall, en av varje av dessa samt 2 Roald Dahl. Har bara en Austinros sedan tidigare, Munstead Wood,så nu får jag ett fint gäng. Sedan blev det en beställning av lavenderfärgade rosor. 
 Nautica, Novalis, Neptune, tre Barbara Streisand samt en vit Perl Wasa. Därefter blev det en liten extra beställning av 2 rosa Bremer Stadtmusikanten och två  orange Belvedere från Tantau., Så nu står jag här med en väntande leverans på 16 rosor. Attans vad jag får gräva fast det är ett stort nöje.

Läs hela inlägget »

 Det är verkligen rosornas år. Alla mina rosor blommar nu för fullt. Förra året hade flera rosor svartfläcksjuka. I år är det bara Flammentanzen vid källartrappan som drabbats. Vädret har varit perfekt, mycket sol och regn på natten. 
 

Bonican vid dammen blommar som aldrig förr tillsammans med atilbe

På framsidan blommar nu fyra sorters rosor. De har trasslat in sig i varandra rätt ordentligt. Honungsrosen Lykkefund, den vita växer över allt och har blivit väldigt stor. I höst ska jag ta och trassla ur dom och styra upp Lykkenfunden,tror jag ska styra upp den så den växer uppe vid taket istället. 

Pionvallmon växer och trivs. Jag köpte frön förra året och fick några blommor. Tog då frön från dem och förodlade inne i våras. Nu blommar de för fullt och jag kommer absolut ta frö igen. Har haft flera besökare i år i trädgården vilket är jätteroligt. Nästa år kanske jag vågar mig på " Öppen trädgård" 
Nu öppnade Rozenlottum sin sida för beställningar och givewtvis fastnade jag på sidan. Beaställde givietvis rosor, för hur ska man kunna låta bli?  Det som är beställt är Emely Bronte, Gentle Hermione och Wollerton Hall. Detta är Austinrosor. Sedan beställde jag Novalis, Nautica ,Neptun och Barbara Steisand. Dessa går i blåtoner och ska bo tillsammans i en ny rabzatt. En Pearl Wasa klickades hem men den vet jag inte var jag ska ha ännu 
Har ju börjat lägga stengång och kommer att fortsätta runt rabatterna, detta kommer att ta lite tid då jag måste ut och leta lämpliga stenar. Tur man bor i Bohuslän. Det finns sten över allt.  

Läs hela inlägget »

Plockar lite i trädgården varje morgon och varje kväll. Hade jag inte fått så många rosenskäror, skulle trädgårdsjobbet gå lite fortare. Men jag har ingen brådska och det är rätt mysigt att pyssla runt

Läs hela inlägget »

Nu blommar nästan alla mina rosor. Det luktar otroligt gott, speciellt tidig morgon och kväll. Vattnar mycket just nu. Har köpt på mig ett gäng stora dunkar så jag kan slösa lite. Har ju egen brunn och det vattnar jag med en gång i veckan och då mycket. Sedan har jag några rosor som slokar direkt när det börjar torka så då får man ösa på. Mycket vatten och gödning främjar blommningen.. Köpt nya UV lampor till dammen så  nu hoppas jag det gröna vattnet försvinner och det blir lite klarare. 

Läs hela inlägget »

Redan på morgonen kändes det att det skulle bli en varm dag. Tur att jag vattnade ordentligt igår. Tillbringat största delen av dagen vid dammen. Temperaturen har legat på härliga 30 grader. Jag klagar inte . Helt plötsligt kom det två sländor. Helt klart parningsperiod. Hämtade kameran och sedan fotade jag sländor i över en timma. Tur man bor avskillt så man kan springa omkring i bara bikinibrallorna. Sländorna for runt och över dammen, de gillade kanske fontännen. Sedan satte dom sig på mitt hjärta gjort av armeringsjärn. Där satt dom bra för min kamera 

Läs hela inlägget »

Gillar ju rosor med lite ovanliga färger De kommer en efter en. Om två veckor kommer alla rosor att blomma, längtar dit. Man blir lite nördig. Ska åka på öppen trädgård i juli. En trädgård med 400 rosor. Jag har hållt mig till buskrosor och några klängrosor. Får se om jag kanske inhandlar några exemplar som blir rejält stora och ställer i ytterkant 

Läs hela inlägget »

22 juni

Nya rosor slår ut varje dag. När jag började köpa rosor var jag inte så ordentlig att jag sparade namnlapparna. Nu skriver jag på stenar och lägger vid varje ros. Har även en pärm där jag skriver in allt i varje rabatt på rätt ställe. Det är ju bra så man vet vad man har. Har satsat på mycket perenner i år och det kommer jag fortsätta med Iag många rosor utan namn och då är ju FBs rosengrupper jättebra. Har fått olika förslag på vilken ros som heter vad.  Så det fylls på unden för undan i mitt rosengalleri. En identifierad är Super star. Jag kommer ihåg att jag köpt en sådan och den har försvunnit i någon rabatt. Nu när den slagit ut hittade jag den i rabatten mitt emot dammen 

Läs hela inlägget »

Arkiv

Etiketter

-

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Etiketter

-

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

   1

Etiketter

-