P1130770

Äntligen kom regnet. Det kom en hel del och jag fick lite arbete med att flytta vatten. Har en stor tunna som det rinner ner från taket i. Den blev snabbt full. Jag tog skottkärran, hink och två vattenkannor och sedan flyttade jag runt vatten . Nu är alla mina tunnor fulla så jag har ett litet lager. Gick omkring i en klänning och barfota. Det klafsade i gräset när jag gick och klänningen kunde jag vrida ur när jag var klar. Fick även ta ett varv upp på taket och rensa en hängränna. Kul :) 
Det blommar bra nu så jag delar några bilder här, 
 

Vilken torka det är! När jag måste vattna astillben och hostorna är det illa.  Mina växter skulle inte överleva om jag inte hämtade vatten varje dag. Har flera tunnor som tur är . Åker man iväg ser man alltid till att de tomma dunkarna är med i bilen. Jag har fått otroligt mycket växter av en lokal plantskola. Jag tar tacksamt allt jag får, har räddat livhanken på många. Bara att rensa dom och ställa i vatten över natten eller plantera dirrekt och ge dom vatten från dammen. Fick 80 jordgubbsplantor. Inte så smart egentligen att ta dom då de drar massor av vatten. Bellis, pelargoner, violer, astrar, Flitiga Lisa, Afrikanska margueriter, Dahlior, Petunior och Million Bells är några av blommerna jag fått. Det är inte några av varje utan en hel stor träback eller två. Bara att plantera och vara jätteglad :) 

 Köpte en Höganäskruka som var en stor spricka i, fick den för 50 kr. Åkte hem och slog ett slag med hammaren, Sedan satte jag tillbaka ett par skärvor för att få små fack. Superlim fungerade fint. Satte i lite taklök och en murgröna

På loppis kan man fynda, så det blev lite ändringar i min taklöksrabatt. En glaskula med hål på två sidor fick agera vattenboll

Två speglar vid silverpäronet blev ett intressant inslag. Tror detta blir bra när rosorna blommar i åttakantiga rabatten

Nu är trädgårdslivet på gång. Har pysslat mycket och det mesta är klart om det nu kan bli klart någon gång. Har köpt lite sommarblommor men satsar mest på perenner.  Var iväg till Munkedals handelsträdgård och givetvis kom jag hem med ett par rosor. En Austinros, The Generous Gardener och en från Poulsen i DK, Grand Award. Bilder kommer på sidan Mina rosor när de blommar. Satte en hel del liljor i höstas och de kommer fint nu.

Fick denna rostiga gamla stor från Ylva på målaraffären. En av målarna hade tagit den med sig för att den skulle slängas. Tur att Ylva tänkte på mej. Jag fick laga den lite här och där med ståltråd. Tycker den blev dekorativ under Schersminen. 

Hittade denna gamla brandspruta i koppar på Kickis kuriosa i Brastad. Kopplade dit en slang och pumpen fungerar! Den står bra där då jag kan vattna två rabatter

Fick denna betongskapelse av en av mina valpköpare. Ni hittar henne på FB, Betong Tess. Hon har även kurser i betonggjutning

Snart är augusti slut och hösten börjar närma sig. Jag hatar det! Jag är inte gjord för kyla,regn och snö. Men ett litet tag till kan man njuta av trädgården. Jag fick tips om att ge rosorna lite gödning nu så blommar dom fint i september åxå Givetvis har jag gödslat. Man börjar så smått att planera lite inför kommande sommar. Grävt lite nya rabatter och flyttat rosor som har hamnat galet. I sängen ska stå 5 Austinrosor som kommer i oktober. Då kommer även ett gäng lavenderfärgade och lila rosor. Funderat på att sätta dom i den åttakantiga rabatten eller i två pallkragar. Den understa är rutten och den överst kan tas bort. Har redan börjat lägga stora stenar där så det kan bli en fin rosenrabatt.
Det är mycket fjärilar i trädgården just nu, jag har många växter som gillas av insekter. Köpte lite olika Gladioler i våras och alla har kommit upp, den ena finare än den andra. Kanske det blir några till. Jag väntar på 16 rosor nu och en hel del allium och liljor. Liljor är ju lite roligt då de kommer lite senare på sommaren . Man vill ju att det ska blomma hela säsongen.
Fyndade en dagbädd i stålrör så nu har två rosor fått nya spaljeer och den långa delen på dagbädden passade jättebra till min Peacerabatt. De rosorna har växt bra och är riktigt höga så nu har det något att luta sig emot. Jag målade om delarna för de var vaniljfärgade. Nu blev de svarta istället.
 

Augusti

Mitten av augusti och oj vad det blommar! En fantastisk rosensommar har det varit och det verkar ha varit lika dant i hela Sverige. Är ju med i några rosengrupper och det är skoj och jag har lärt mig mycket och fått namn på några rosor som jag inte visste vad det var. Bygger ju upp mitt eget kartotek öve mina rosor. Det kommer att fyllas på uppgifter allt efter som. Det är inte gjort i en handvändning och det får göras en dag som denna då det regnar. Dagen börjar och slutar i trädgården. Vissna blommor ska klippas bort och ser man gula eller prickiga blad ska dom bort. Allt för att motverka sjukdommar som man tyvärr får räkna med att man får. Ofta klarar rosen det bra och blommar men den har inga blad kvar och det ser tråkigt ut. 
Jag kom mig in på Rozenlottum i rätt tid när de öppnade för höstens försäljning. Det var två rosor som var sltsålda men jag fick tänka om. Nu kommer det ett gäng Austinrosor. De blommar hela sommaren med stora doftande rosor. Trodde inte de klarade sig här men fått kontakt med Rosenkungen. Han är ett levande uppslagsverk med en fantastisk rosenträdgård neri vid Kungsbacka. Han lärde mig att man inte behöver sätta rosor med 50 cm mellanrum, det går utmärkt med 30 cm. Blir ju klart maffigare med många som växrt tätt. Man kan även gödsla bra mycket mer än vad det står i handböcker och på nätet. Här kommer lite blandade bilder från min augustiträdgård

Vackra vilda växter

Rosenprakt! Det bästa är att gå ut på morgonen eller i skymningen. Då doftar det fantastiskt.
Nu i juli öppnade Rozenlottum igen för beställning. Vem kan låta bli att beställa? Nu blev det några nya. Austinrosorna  Emely Bronte', Gentle Hermione, Wollerton Hall, en av varje av dessa samt 2 Roald Dahl. Har bara en Austinros sedan tidigare, Munstead Wood,så nu får jag ett fint gäng. Sedan blev det en beställning av lavenderfärgade rosor. 
 Nautica, Novalis, Neptune, tre Barbara Streisand samt en vit Perl Wasa. Därefter blev det en liten extra beställning av 2 rosa Bremer Stadtmusikanten och två  orange Belvedere från Tantau., Så nu står jag här med en väntande leverans på 16 rosor. Attans vad jag får gräva fast det är ett stort nöje.

 Det är verkligen rosornas år. Alla mina rosor blommar nu för fullt. Förra året hade flera rosor svartfläcksjuka. I år är det bara Flammentanzen vid källartrappan som drabbats. Vädret har varit perfekt, mycket sol och regn på natten. 
 

Bonican vid dammen blommar som aldrig förr tillsammans med atilbe

På framsidan blommar nu fyra sorters rosor. De har trasslat in sig i varandra rätt ordentligt. Honungsrosen Lykkefund, den vita växer över allt och har blivit väldigt stor. I höst ska jag ta och trassla ur dom och styra upp Lykkenfunden,tror jag ska styra upp den så den växer uppe vid taket istället. 

Pionvallmon växer och trivs. Jag köpte frön förra året och fick några blommor. Tog då frön från dem och förodlade inne i våras. Nu blommar de för fullt och jag kommer absolut ta frö igen. Har haft flera besökare i år i trädgården vilket är jätteroligt. Nästa år kanske jag vågar mig på " Öppen trädgård" 
Nu öppnade Rozenlottum sin sida för beställningar och givewtvis fastnade jag på sidan. Beaställde givietvis rosor, för hur ska man kunna låta bli?  Det som är beställt är Emely Bronte, Gentle Hermione och Wollerton Hall. Detta är Austinrosor. Sedan beställde jag Novalis, Nautica ,Neptun och Barbara Steisand. Dessa går i blåtoner och ska bo tillsammans i en ny rabzatt. En Pearl Wasa klickades hem men den vet jag inte var jag ska ha ännu 
Har ju börjat lägga stengång och kommer att fortsätta runt rabatterna, detta kommer att ta lite tid då jag måste ut och leta lämpliga stenar. Tur man bor i Bohuslän. Det finns sten över allt.  

Plockar lite i trädgården varje morgon och varje kväll. Hade jag inte fått så många rosenskäror, skulle trädgårdsjobbet gå lite fortare. Men jag har ingen brådska och det är rätt mysigt att pyssla runt

Nu blommar nästan alla mina rosor. Det luktar otroligt gott, speciellt tidig morgon och kväll. Vattnar mycket just nu. Har köpt på mig ett gäng stora dunkar så jag kan slösa lite. Har ju egen brunn och det vattnar jag med en gång i veckan och då mycket. Sedan har jag några rosor som slokar direkt när det börjar torka så då får man ösa på. Mycket vatten och gödning främjar blommningen.. Köpt nya UV lampor till dammen så  nu hoppas jag det gröna vattnet försvinner och det blir lite klarare. 

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

   

Etiketter

-