P1130770
Vackra vilda växter

Rosenprakt! Det bästa är att gå ut på morgonen eller i skymningen. Då doftar det fantastiskt.
Nu i juli öppnade Rozenlottum igen för beställning. Vem kan låta bli att beställa? Nu blev det några nya. Austinrosorna  Emely Bronte', Gentle Hermione, Wollerton Hall, en av varje av dessa samt 2 Roald Dahl. Har bara en Austinros sedan tidigare, Munstead Wood,så nu får jag ett fint gäng. Sedan blev det en beställning av lavenderfärgade rosor. 
 Nautica, Novalis, Neptune, tre Barbara Streisand samt en vit Perl Wasa. Därefter blev det en liten extra beställning av 2 rosa Bremer Stadtmusikanten och två  orange Belvedere från Tantau., Så nu står jag här med en väntande leverans på 16 rosor. Attans vad jag får gräva fast det är ett stort nöje.

Läs hela inlägget »

 Det är verkligen rosornas år. Alla mina rosor blommar nu för fullt. Förra året hade flera rosor svartfläcksjuka. I år är det bara Flammentanzen vid källartrappan som drabbats. Vädret har varit perfekt, mycket sol och regn på natten. 
 

Bonican vid dammen blommar som aldrig förr tillsammans med atilbe

På framsidan blommar nu fyra sorters rosor. De har trasslat in sig i varandra rätt ordentligt. Honungsrosen Lykkefund, den vita växer över allt och har blivit väldigt stor. I höst ska jag ta och trassla ur dom och styra upp Lykkenfunden,tror jag ska styra upp den så den växer uppe vid taket istället. 

Pionvallmon växer och trivs. Jag köpte frön förra året och fick några blommor. Tog då frön från dem och förodlade inne i våras. Nu blommar de för fullt och jag kommer absolut ta frö igen. Har haft flera besökare i år i trädgården vilket är jätteroligt. Nästa år kanske jag vågar mig på " Öppen trädgård" 
Nu öppnade Rozenlottum sin sida för beställningar och givewtvis fastnade jag på sidan. Beaställde givietvis rosor, för hur ska man kunna låta bli?  Det som är beställt är Emely Bronte, Gentle Hermione och Wollerton Hall. Detta är Austinrosor. Sedan beställde jag Novalis, Nautica ,Neptun och Barbara Steisand. Dessa går i blåtoner och ska bo tillsammans i en ny rabzatt. En Pearl Wasa klickades hem men den vet jag inte var jag ska ha ännu 
Har ju börjat lägga stengång och kommer att fortsätta runt rabatterna, detta kommer att ta lite tid då jag måste ut och leta lämpliga stenar. Tur man bor i Bohuslän. Det finns sten över allt.  

Läs hela inlägget »

Plockar lite i trädgården varje morgon och varje kväll. Hade jag inte fått så många rosenskäror, skulle trädgårdsjobbet gå lite fortare. Men jag har ingen brådska och det är rätt mysigt att pyssla runt

Läs hela inlägget »

Nu blommar nästan alla mina rosor. Det luktar otroligt gott, speciellt tidig morgon och kväll. Vattnar mycket just nu. Har köpt på mig ett gäng stora dunkar så jag kan slösa lite. Har ju egen brunn och det vattnar jag med en gång i veckan och då mycket. Sedan har jag några rosor som slokar direkt när det börjar torka så då får man ösa på. Mycket vatten och gödning främjar blommningen.. Köpt nya UV lampor till dammen så  nu hoppas jag det gröna vattnet försvinner och det blir lite klarare. 

Läs hela inlägget »

Redan på morgonen kändes det att det skulle bli en varm dag. Tur att jag vattnade ordentligt igår. Tillbringat största delen av dagen vid dammen. Temperaturen har legat på härliga 30 grader. Jag klagar inte . Helt plötsligt kom det två sländor. Helt klart parningsperiod. Hämtade kameran och sedan fotade jag sländor i över en timma. Tur man bor avskillt så man kan springa omkring i bara bikinibrallorna. Sländorna for runt och över dammen, de gillade kanske fontännen. Sedan satte dom sig på mitt hjärta gjort av armeringsjärn. Där satt dom bra för min kamera 

Läs hela inlägget »

Gillar ju rosor med lite ovanliga färger De kommer en efter en. Om två veckor kommer alla rosor att blomma, längtar dit. Man blir lite nördig. Ska åka på öppen trädgård i juli. En trädgård med 400 rosor. Jag har hållt mig till buskrosor och några klängrosor. Får se om jag kanske inhandlar några exemplar som blir rejält stora och ställer i ytterkant 

Läs hela inlägget »

22 juni

Nya rosor slår ut varje dag. När jag började köpa rosor var jag inte så ordentlig att jag sparade namnlapparna. Nu skriver jag på stenar och lägger vid varje ros. Har även en pärm där jag skriver in allt i varje rabatt på rätt ställe. Det är ju bra så man vet vad man har. Har satsat på mycket perenner i år och det kommer jag fortsätta med Iag många rosor utan namn och då är ju FBs rosengrupper jättebra. Har fått olika förslag på vilken ros som heter vad.  Så det fylls på unden för undan i mitt rosengalleri. En identifierad är Super star. Jag kommer ihåg att jag köpt en sådan och den har försvunnit i någon rabatt. Nu när den slagit ut hittade jag den i rabatten mitt emot dammen 

Läs hela inlägget »

15 juni

Börjar dagen med en sväng i trädgården Håller på att göra ett galleri över mina rosor. I morse hade Ebb Tide rosen slagit ut sin första blomma. Otroligt läcker färg. Har två av dessa och det är många knoppar. Dessa rosor kom barrotade i höstas och det kommer att ta ett tag ( år) innan de når full storlek. Detta får man tänka på när man planterar dem. 

Jag blev tipsad om en ödetomt förra året. Var där och grävde upp lite av varje. Det mesta hade jag ingen aning om vad det var. Nu blommar denna fantastiska växt. Efter efterforskning har jag nu fått fram namnet. Det är en Geranium Magnnificio
Till nsäta år ska jag prova att dela den så en ny planta kan flytta in i min blåa rabatt. Just nu står den lite på undantaget. Har ett litet hörn där jag stoppar ner oidentifierade växter jag hittat lite här och där. 

  När jag jobbade extra med att fixa i folks trädgårdar tjuvade jag en liten liten stockrosplanta Den var kanse 20 cm hög. Den blommade inte . Tog hem den och satte ner den i en rabatt på framsidan och glömde bort den. I vintras såg jag stora blad och undrade vad sjutton det var. Den växte och växte och så kom jag på vad det var :) Nu ska det bli skoj att se vilken färg den får på blomman. Jag har provat med stockrosor här förut men det har aldrig funkat. Här i min rabatt är det sandjord och det var det den stog i när jag tjuvade den Kan säga att ägaren har flera hundra stockrosor så att en pytteplanta hamnade hos mig gjorde nog inget. 

Läs hela inlägget »

13 juni

Nu börjar det blomma i trädgården. På framsidan har jag en honungsros som heter Lykkefund, den växer nu in under taket på altanen. Det luktar fantasiskt av den rosen. Blommar i vitgula stora blomklasar. Tyvärr engångsblommande men den är ju grön efter blomningen. Den växer snabbt till 6-7 meter på ett par år så inget för en klen spalje. Den är fin om man har ett gammalt träd den kan växa utpp i .Flera av mina clematis blommar fint nu. Jag har många olika sorter så det finns alltid ett par som blommar någon stans . Har en jättefin blå som börjar blomma i augusti och nu skjuter den långa skott upp i min syren. Blir fint där framöver.  Gick upp på taket och fotograferad, man fick bra överblick och givetvis fick jag lite nya ideer. Nej jag ska inte dra igång något stort projekt nu. Inte med över 100 rosor som ska skötas. Varje kväll går jag rosenvarvet. Då får man plocka bort gula blad, för några rosor har fått svartsfläckssjuka. Det är svårt att bli av med och ibland kan hela rosen drabbas och tappar då alla blad. Konstigt nog verkar det inte påverka blomningen. Behandlar med Binab. Ett naturligt medel som innehåller sporer. Medlet förvaras i frysen och håller länge Dyrt är det men man behöver bara ta lite Spraya ros och jord ett par tre gånger i månaden tycks hjälpa lite . Har sett några rosor med rost och det är samma där, plocka bort alla taskiga blad. När man har många rosor ser man snart vilken sort som håller sig frisk. Lite förvånad att mina Koko Loko verkar trivas. De kan vara lite kinkiga. Löss på rosor kan man ju knappast undvika men lätt att bli av med. Bara blanda såpa och vatten. Spraya aldrig när solen skiner på rosev. Bästa tiden är sen kväll då bladen kan bli lite fula.  Undra om man kan köpa nyckelpigor någon stans?  Jag har ju massor av mat till dom här. 
Rosor gillar vatten men inte på bladen. Jag vattnar med vattenslangen med lite tryck och spolar vid rosens bas. Då blir det ett litet bevattningshål i jorden och man vet att vattnet kommer dit det ska.  Att dutta på med vatten över hela rabatten är ingen ide´, då göder man bara ogräset. Alltså har jag väldigt lite ogräs i mina rabatter. Rosor är en hel vetenskap men de är ju så fina och värda lite jobb. I nästa inlägg kommer det nog bilder på mina rosor. Det är massor av knoppar så snart blommar det

Läs hela inlägget »

Arkiv

Etiketter

-

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Etiketter

-

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

   1

Etiketter

-