P1130770

Kastrering

Rätt som det är får man en valpköpare som vill ha en hane. Planen är att kastrera den så snabbt som möjligt. Min fråga är då varför köper man inte en tik i stället? -Nej dom löper ju. Jag är ingen förespråkare för kastrering vare sig det är tik eller hane. Tycker det är fler nackdelar med kastrering än fördelar. Jag hade Kenzo.Han kastrerades på veterinärens inrådan då han hade en testikel i buken och en på rätt plats. ( 15 år sedan) Aldrig igen om jag inte måste utsätta en hund för det! Blir hunden sjuk har man ju inget val.  
 I två studier har man sett att ca 4% av de kastrerade hanarna ökade sin aggressionsbenägenhet.
En osäker och rädd hund kan bli än mer osäker och räddare efter en kastrering.
De flesta kastrater lägger på sig väldigt lätt. Då är det ökad motion och rätt kost som gäller livet ut. Har man TUR tillhör ens hund de få procenten som inte blir feta.
Något år efter kastreringen brukar pälsen komma på de flesta. De får en hemsk pälsväxt och de fäller inte som en intakt hund gör. Pälsen blir tjock och torr och i värsta fall totalt hopplös att hålla tovfri. Många hundar blir hårömma.
Att sköta denna päls är rena pinan för hunden, det kan flera eurasierägare intyga. Flera hundar blir konstigt feta på vissa fläckar i pälsen och ägarna har sökt veterinärvård för det men man har inte funnit varför det blir så. Har man sedan riktig otur får man en hund som är inkontinet. Medicin finns för detta men hur skoj är det att ge sin hund medicin resten av livet?
Många hanhundar kastreras utan att folk ens blinkar, veterinären har ju sagt att det är så bra. Klart att veterinärerena säger så, de tjänar ju några kronor. Hur ofta berättar veterinärerna om alla nackdelar? Sällan!  De flesta kastrers tidigt, runt ett års ålder. Frågar man varför får man svaret att hunden är så jobbig. Ja det är klart att den är. Den är under utveckling, tonåring. Vilken tonåring är inte jobbig? Man får jobba med sin hund, låta den utvecklas färdigt. Kniven är inte lösning nummer ett! Klart att det finns hanhundar som har jätte ont av löptikar i området och det kanske inte ger med sig då hunden blir äldre. Prova då kemisk kastrering innan kniven kommer fram.
Så om du tillhör katergorin valpköpare som tänker kastrera din hane så snabbt som möjligt ber jag dig att söka valp hos någon annan uppfödare. Jag kan inte supporta detta om det inte är på grund av sjukdom eller att man har försökt leva med sin intakta kanske stolliga pojk i alla fall i några år.

Nedan Kenzo som hatade att bli kammad vilket jag förstår.

Bilden lånad med ägarens tillåtelse

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-