P1130770

Snack

Nu har jag och hundarna tröttnat på regnandet. Chilli vill helst inte gå ut alls, hon hatar alla former av vatten. Valprummet är nu fixat och klart. Snart kommer Elli hit med sin dyrbara last. Ser fram mot detta. Det blir lagom med valpar nu med tanke på mitt vårarbete i trädgården och en valpfri sommar. Blir ingen resa för mig till avelskonferensen och årsmötet då jag nog sitter i valplådan då, bra mycket roligare liksom. Verkar vara trögt att få folk till styresleposter för tillfället. Kanske det är dax fundera på varför det är så. Tråkigt om vi inte skulle ha någon rasklubb.
 Det florerar snack om att det avlas på hundar som är både opererade för vissa åkommor och som har andra defekter.  Tycker detta verkar väldigt konstigt då jag uppfattar uppfödarkåren som rätt seriös i avelsarbetet. Tråkigt sätt att hänga ut uppfödare på då det enligt mig rimmar dåligt med verkligheten.  Många importerar också hundar vilket bara gynnar rasen.Det är inte bara att åka och hämta, utan det kostar en hel del tid i efterforskning och sedan en hel del pengar.  Bara att tacka och bocka för de som gör detta. Att det skulle vara ett problem för rasen att någon köper in några hanhundar är bara nys. Avundsjuka kanske?
Ang temperamentet har vi en spretande ras. Vissa är mer reserverade och vissa är översociala. ( med reserverad menar jag reserverad utifrån rasbeskrivningen på SKK's sida här) Att konsekvent utesluta en något reserverad bra tik/hane från avel är inte vettigt någon stans. Uppfödarna lämnar sina valpar vid 8 veckors ålder och vad ägaren sedan gör med sin valp kan inte uppfödaren styra över. Tror alla uppfödare framhåller vikten av att socialisera sin valp och hur man gör detta. Så detta med reserverad hund är ett litet kapitel för sig då en hund kan bli reserverad på grund av hanteringen efter den flyttat  eller så är den reserverad från start. Att bedömma en hunds temperament efter hur den beter sig på en utställning är huvudlöst. Utställning är en speciell situation med en eventuellt nervös ägare, det smittar av sig på hunden. Stojigt i ringen och utanför med många hundar eller en klantig dommare. Ska man bedömma temperamentet skulle jag påstå att BPH eller MH är det enda rätta. Hade själv en tik som var rätt reserverad. Hon hatade allt vad utställningar hette. Trivdes bäst hemma.  Hon fick ett par kullar med väldigt trevliga hundar. De var även grymt arbetsvilliga. Två av tolv avkommor var mer åt det reserverade hållet.
Om man som privatperson har åsikter om hur en uppfödare avlar och på vilka hundar så kontakta den berör. Måste ju vara det absolut enklaste för då får man svar. Det skrivs på olika forum och en del av diskussionerna landar i knät på oss uppfödare när vi får besökare som är intresserade av vår ras. 
Nu ska jag gå ut i stormen och kolla av min stora hage så jag vet att staketet är helt. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Monica » Detta är ett blogginlägg:  ”Gott Nytt År till dig och hundarna! Synd att det inte blev någon parning. Men h..”

  • PASCALE THOMAS » Valp:  ”Bonjour si vous avez des chiots je suis intéressée par une femelle; en France tr..”

  • Susanne Eriksson » Årets första dag:  ”Vilket händelserikt år du haft både på gott och ont ❤️ Hoppas att detta år bara ..”

  • Anneli Jonsson » Årets första dag:  ”Jag hoppas verkligen 2022 blir ett bättre år, och att du kommer ner och får häls..”

  • Gunilla Janson » Eurasier och vikt:  ”En fin hane. Hur mycket bör en 51/2 ärlig tik väga? Min tik väger idag 27kg hon..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln