P1130770

Ta nya tag efter ett helvete.

Nu känns det som om man har landat efter en riktig skitsommar. Förlorade ju fjorton valpar pga. att de var blinda. Har varit en hemsk resa. Förlorade även valpar 2019, så totalt 19 stycken. Det har varit mycket huvudbry och tårar och ilska. Här lägger jag nu in det jag skrivit. Detta dokument har skickats med till SVA där de nu obducerar tre valpar vilket kan ta upp till åtta veckor att få svar på. Dokumentet har även gått till läkemedelsföretaget dit jag gjort en skadeanmälan De har nu böjat titta på detta.
_______________________________________________________
_______________________________________________________
Fått fyra kullar med blinda valpar. Tre olika tikar har parats. Olika fäder till alla valparna.
Avmaskat med Banminth  Batchnummer  2400815.  Köpte en låda så alla är avmaskade med samma.
Tyvärr har jag inte uppmärksammat utgångsdatumen. Det gick ut 06/2019 Alltså har jag avmaskat två kullar med medel som gått över 25 dagar från sista förbrukningsdag. Mitt eget slarv tyvärr. Har pratat med tillverkarna och patologen och båda säger att detta inte var någon fara då de har mycket god marginal när de sätter utgångsdatum Det känns ju skönt i allt elände. Medlet var inte utgånget vid de två andra kullarna.
Tikarna friska sunda, normal dräktighet. Tik som fick kull 2 var värksvag . Tikarna äter Royal Canin medium valpfoder fyra veckor innan valpning samt efter valpning. Vattnet är analyserat av Västkustfilter. Något hög järnhalt så det är inget fel på det och små valpar dricker väldigt lite då de lär sig detta mellan 3-4 veckors ålder. Valparna har vid tre veckor börjat få smakportioner, samma mat som tiken.  Inga infektioner på valpar eller tik efter valpning.
Kull 1 f2018-09-20 6 valpar 3 tikar, 3 hanar  Avmaskad 2018-09-21  Tre dagar senare ser inte valpen . Märkte det när jag tog ut valparna på altanen. Hon blev sittande och pep och bet sig i baktassarna. Började snurra. Tar henne till veterinär som konstaterar att hon är blind. Diagnostiserad och avlivad  2018-10-30   
Kull 2 f 2018-11-21 åta valpar 7 hanar 1 tik Avmaskade 2018-12-21  Fyra blinda hanvalpar.  Två valpar ögonlyses av ögonspecialist som ej ser något fel på ögat. Misstänker att valparna fått syrebrist vid födseln och har någon hjärnskada . Valparna snurrar runt, biter sig i baktassarna, ser frånvarande ut. Tar ut en och en i köket. De blir helt disorienterade, piper ,snurrar runt eller blir sittande helt apatiska. Tre valpar diagnostiseras 2018-12-20 och avlivas. Ytterligare en valp diagnostiseras och avlivas 2018-12-27
Kull 3 f 2019-06-21 10 valpar 5 tikar 5 hanar  Avmaskas 2019-07-12  Är säker på att valparna såg innan avmaskningen .  De avmaskas på morgonen.  Flyttas ur valplådan till lite större utrymme.  På kvällen börjar de två minsta valparna i kullen bete sig märkligt Piper, snurrar runt och går i saker. De blir sittande och kliar sig på bakbenen och ser stundtals helt frånvarande ut. Allt efter att tiden går ( ungefär tre dagar) är alla valpar blinda . De leker de helt normalt med syskon de har i sin närhet. De kommer direkt när man går in i valprummet. De följer inte leksaker med blicken   De tas till veterinär och alla konstateras vara blinda. Avlivas 2019-07-22
Kull 4 f 2019-07-04 4 valpar 3 tikar 1 hane. Avmaskas 2019-07-25  Valparna väger mellan 1500 och 1800g. Avmaskar med 3 cm från tuben på morgonen. Jag är helt säker på att valparna ser då de följer leksaker med blicken. Rullar man en boll ser valparna den och följer efter.  På kvällen börjar minsta tiken snurra, bita sig i baktassarna och gå i saker. Två dagar senare beter sig den näst minsta lika dant. Tar ut valparna i en hage. De två minsta valparna som inte ser stannar på samma plats och piper. De två största går runt som normala valpar och utforskar området. Leker med leksaker och ser när jag viftar med något och jagar föremålet med tassen. Är het säker på att dom ser.  Ett dygn senare ser jag att näst största tiken ej ser och ytterligare en dag senare ser ej den största tiken. Valparna blir alltså blinda i storleksordning.  Diagnostiseras och avlivas 2018-08-05  Tre av dessa sänds för obduktion till SVA tillsammans med Banminth tuben.
Samtliga valpar som avlivats har uppnått en ålder av fyra veckor då de ska anses ha utvecklat full syn.
De har för övrigt varit pigga och ätit. Inget tår eller nosflöde. Inga balanssvårigheter. Samtliga valpar har kommit på benen runt två och en halv veckas ålder.  De har ätit bra på tikarna. Kull 2 och 3 som var stora kullar började med smakportioner vid två och en halv veckas ålder. Åt med god aptit. Åt i egna matskålar vid tre veckor. Royal Canins medium  valpfoder.
Hörseln väl utvecklad på samtliga. Följer ljud väl. Man kan inte smyga in i valprummet, de märker att man är där. De höjer upp huvudet och man ser att de lyssnar efter ljud.  De leker med varandra och vet man inte att de är blinda ser man inte det så enkelt.
När jag märkt att en valp betett sig konstigt har det varit när den varit en bit ifrån någon annan valp, tiken eller mig.
Har tagit ut en valp i taget i köket där de inte vanligen är vid denna ålder. Då uppvisar de avvikande beteende. Snurrar, piper, biter sig i baktassarna eller blir sittande helt apatiska.
________________________________________________________Ja detta är ingen rolig läsning och en rent ut sagt jävlig upplevelse.  Jag kan inte anklaga någon för detta men det är klart att man misstänker avmaskningsmedlet för vad skulle det annars kunna vara? Jag har använt avmaskningsmedlet i många år och de är stora på marknaden. Har alltid tyckt att det fungerat jättebra.  Jag kan just nu bara sitta och vänta på svar från SVA där de även ska analysera innehållet i tuben. Har sökt patologen som håller i detta men hon återkommer på onsdag och jag hoppas hon hör av sig då. Vill dubbelkolla lite så de verkligen har tuben och fått mitt brev.
Man kan inte älta saker i all evighet och jag börjar nu ta nya tag och börjar planera för kommande kull/kullar.
Inom ett par veckor får vi hem en ny flockmedlem så mer info kommer om det längre fram. Ska bli så roligt och jag tror att mina tjejer h är hemma kommer att uppskatta en ny kompis.
Rio har det fint i Kungshamn. Har besökt honom några gånger sedan han flyttade. Ett extra plus är ju att familjen har Lilla Glassverkstan när de gör supergod glas utan en massa tillsatser, bara naturliga råvaror. Så jag kan fylla på mitt glassföråd vid varje besök. Det är bra :) 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln