P1130770

Eurasier och vikt

Med jämna mellanrum läser man på FB, folks frågor om hundens vikt Ofta gäller det unga hanhundar runt ett år. De upplevs ofta av ägarna som smala och svåra med maten. Man läser inte lika ofta om att tikägarna har samma problem. Ser folk sig blinda på att en hane ska väga ca. 30 kg eller? Inte många som kommer upp i den vikten som vuxna. En ung hane är ofta tunn! Inget fel med det. Som valpar äter de oftast bra, gäller även tikarna . Men den dagen då de växt klart på höjden kan matintaget minska rejält. Hunden mår hur bra som helst men matte/husse mår desto sämre. Hunden äter så lite! Detta kan nog inte vara bra. Då börjar testandet av olika foder. Ägaren släpar hem säck efter säck. Hunden som är rätt smart äter gärna den nya maten, ett tag. Sedan ratar den det. Ägaren köper ny säck annan dyr mat och hunden äter ett tag igen. Ny orolig ägare. Tur att endel affärer har smaktest så man kan lämna tillbaka den ratade 15 kg. säcken när det bara gått åt ett par kilo innan strejken börjar igen. Frågan om vad för märke man ska ha på maten för att få hunden att äta kommer på FB och ägaren får 20 olika tips på vilken mat som är bäst. Detta kan lätt bli en dålig spiral, mest dålig då för ägaren som tror att hunden svälter ihjäl. 
Ofta kan ökad motion öka hundens hunger så det är en väg att gå. En del hundar gillar att bara äta på kvällen, vissa gillar att äta på natten . Börja att prova de vägarna innan man  börjar byta matsort. Jag har hittills aldrig hört talas om någon hund som svälter ihjäl i Sverige. Gör den det är det någon sjukdom som ligger bakom. 
Många frågor kommer även på FB vad en ettåring ska väga. Det kommer givietvis en massa svar. Min hund väger så och min så. Man kan inte jämföra två hundars vikt utifrån vare sig ålder eller höjd. Olika hundar har olika kraftig benstomme. Mer eller mindre fett på kroppen och mer eller mindre muskelmassa. Förbränningen är olika hos olika hundar. En del hundar suger upp allt i maten och blir tjocka bara man säger grädde. En del kräver en rätt stor matmängd för att må bra Allt är individuellt.  Värsta jag läst var en som hade en hane som var ett år och han frågade hur han skulle få hunden att komma upp till 30 kg. Märkligt nog fick han en massa tips.Enda sättet där skulle nog vara att ge hunden människomat i stor mängd med mycket grädde och smör men då hade den ju bara blivit fet. Det händer mycket i kroppen på en ung hund. De ska hitta sin plats i "vuxenvärlden" Mycket händer i kroppen bla hormoner som spökar. Jämför en 1-1.5 åring med en tonåring så fattar ni. Mycket i livet kan vara lite jobbigt och prio på mat är inte alltid på topp. Ta det lite med ro. Framför allt, kom ihåg att en eurasierhane är inte helt klar i kroppen förrän närmare tre års ålder. En tik runt två år Visst kan endel vara tidigt klara men långt ifrån alla. 

 

Chicko 1 år
2 år
3 år Vinnare av rasspecialen
8 år

10 år 

12 år

13 år

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Monica Nordqvist Wictorin » Väntan på valpar:  ”Vi ser fram mot och väntar med spänning på att Capri skall få sina valpar. Så tr..”

  • Monica » Detta är ett blogginlägg:  ”Gott Nytt År till dig och hundarna! Synd att det inte blev någon parning. Men h..”

  • PASCALE THOMAS » Valp:  ”Bonjour si vous avez des chiots je suis intéressée par une femelle; en France tr..”

  • Susanne Eriksson » Årets första dag:  ”Vilket händelserikt år du haft både på gott och ont ❤️ Hoppas att detta år bara ..”

  • Anneli Jonsson » Årets första dag:  ”Jag hoppas verkligen 2022 blir ett bättre år, och att du kommer ner och får häls..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln