P1130770

AVELSTÄNK

Sjukdommar  finns i alla raser så även hos vår ras. Det pratas mycket just nu om EPI. Hur ska man avla , hur ska man tänka? Vilka kan gå i avel? När en valp får EPI misstänker SLU att det kommer från båda sidor. Alltså, får man en EPI hund är båda föräldrarna anlagsbärare. Detta har fastställts genom stamtavlestudier både i Danmark och i Sverige. Alltså borde det vara en självklarhet att en hane eller tik som gett EPI avkomma inte ska verka vidare i avel. Detta funkar fint när det gäller tikarna Vet inte en enda tik som gett EPI valp som gått vidare i avel. Däremot används hanarna gång på gång. Varför tar inte hanhundsägarna sitt ansvar och tar sin hund ur avel? Pengar måste ju vara det enda svaret. En hanhundsägare med en poppis hane kan lätt plocka in ungefär 35000 på 25 avkommor. Lånas hanen även ut till Danmark och Norge  blir det betydligt större summor
Hur ska man sålla då? Ja det är det endast uppfödaren till kullen som kan besluta om, ingen annan. Att ta en kull är uppfödarens ansvar. Dit hör även att ta fram info om tilltänkt hanes linjer.
Räknade lite hit och dit . Säg att vi har 34 hundar med EPI.  Dessa hundar har föräldrar, alltså 68 individer.EPI hundarna har i snitt 6 stycken syskon/kull 204 valpar  Vi tar och utesluter föräldrarnas syskon samtidigt  snittar 6 st/ kull det blir 408 hundar.  Då har vi uteslutit 612 individer. Man gör lika dant med Hypotyeros, magomvridning och andra sjukdommar. Ja det landar på ca 2000+ hundar ungefär. Ja just det, får ju inte glömma hundar med vitt på och tandförluster, då ryker det ett 100 tal till.
Inte är det lätt att veta hur man ska tänka då.
När det gäller EPI verkar det vara klart två läger. Det konstiga är att när en snäll uppfödare i all välmening upplyser om att det finns EPI i tilltänkt hanes linjer tackas det inte alltid. Det tas som kritik och kallas skitsnack, trots att uppfödaren talar sanning. Jäkligt konstig mentalitet i hundkretsar kan jag tycka. Folk borde vara tacksamma för informationen. Tack till er ärliga uppfödare och en fot i röven till er som blir sura, det säger ju allt. 
När man sett att en hane gett tre-fyra EPI valpar tycker man att folk borde dra öronen åt sig. Men inte då! De kan gärna tänka sig att använda hanen igen trots info eller så använder de en son till honom.
Jag har suttit och gjort hanhundslinjer över EPI hundar och man blir mörkrädd.  En hane har gett fyra EPI valpar. Hanen har fem söner som alla gått vidare i avel och samtliga har gett EPI valpar. Hanen borde stoppats från vidare avel redan när först EPI valpen föddes. Så en uppmaning till hanhundsägare. Har din hane gett en EPI valp så ta honom ur avel! Rasen blir glad av det men tyvärr inte din plånbok! Ta ditt ansvar! 
Nu ska jag även säga att EPI, INTE är en stor sjukdom i rasen! Skulle höfta på 1% kanske av rasens totala antal. Tanken med detta inlägg är att se till att göra något, för om inget görs kan det bli ett problem, och det vill vi knappas ha eller hur? Uppfödarna i Sverige skulle behöva ett uppfödarmöte och det snart! Vi har ingen stor ras och den är inte svår att förstöra. Vi är inte så många uppfödare och jag vet att många har koll på sjukdommar, de är oftast inte problemet. Det är alla nya som startar upp med avel på rasen och som inte har en susning om något. Sedan finns det ju dom som skiter i vilket bara dom får tagit kull. Dessa kommer alltid att finnas för de har inget intresse av att engagera sig vare sig i hälsoregister eller uppfödarmöte. Svarta får finns i alla raser och det får vi bara leva med. Det var detta så här en vanlig måndagkväll och nu har jag säkert retat upp någon..... igen..

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Monica Nordqvist Wictorin » Väntan på valpar:  ”Vi ser fram mot och väntar med spänning på att Capri skall få sina valpar. Så tr..”

  • Monica » Detta är ett blogginlägg:  ”Gott Nytt År till dig och hundarna! Synd att det inte blev någon parning. Men h..”

  • PASCALE THOMAS » Valp:  ”Bonjour si vous avez des chiots je suis intéressée par une femelle; en France tr..”

  • Susanne Eriksson » Årets första dag:  ”Vilket händelserikt år du haft både på gott och ont ❤️ Hoppas att detta år bara ..”

  • Anneli Jonsson » Årets första dag:  ”Jag hoppas verkligen 2022 blir ett bättre år, och att du kommer ner och får häls..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln