P1130770


Här skriver jag om allt som händer hos oss, ibland blir det lite och ibland blir det mycket. 
Hoppas du gillar bloggen

 

2018 > 11

Sjukdommar  finns i alla raser så även hos vår ras. Det pratas mycket just nu om EPI. Hur ska man avla , hur ska man tänka? Vilka kan gå i avel? När en valp får EPI misstänker SLU att det kommer från båda sidor. Alltså, får man en EPI hund är båda föräldrarna anlagsbärare. Detta har fastställts genom stamtavlestudier både i Danmark och i Sverige. Alltså borde det vara en självklarhet att en hane eller tik som gett EPI avkomma inte ska verka vidare i avel. Detta funkar fint när det gäller tikarna Vet inte en enda tik som gett EPI valp som gått vidare i avel. Däremot används hanarna gång på gång. Varför tar inte hanhundsägarna sitt ansvar och tar sin hund ur avel? Pengar måste ju vara det enda svaret. En hanhundsägare med en poppis hane kan lätt plocka in ungefär 35000 på 25 avkommor. Lånas hanen även ut till Danmark och Norge  blir det betydligt större summor
Hur ska man sålla då? Ja det är det endast uppfödaren till kullen som kan besluta om, ingen annan. Att ta en kull är uppfödarens ansvar. Dit hör även att ta fram info om tilltänkt hanes linjer.
Räknade lite hit och dit . Säg att vi har 34 hundar med EPI.  Dessa hundar har föräldrar, alltså 68 individer.EPI hundarna har i snitt 6 stycken syskon/kull 204 valpar  Vi tar och utesluter föräldrarnas syskon samtidigt  snittar 6 st/ kull det blir 408 hundar.  Då har vi uteslutit 612 individer. Man gör lika dant med Hypotyeros, magomvridning och andra sjukdommar. Ja det landar på ca 2000+ hundar ungefär. Ja just det, får ju inte glömma hundar med vitt på och tandförluster, då ryker det ett 100 tal till.
Inte är det lätt att veta hur man ska tänka då.
När det gäller EPI verkar det vara klart två läger. Det konstiga är att när en snäll uppfödare i all välmening upplyser om att det finns EPI i tilltänkt hanes linjer tackas det inte alltid. Det tas som kritik och kallas skitsnack, trots att uppfödaren talar sanning. Jäkligt konstig mentalitet i hundkretsar kan jag tycka. Folk borde vara tacksamma för informationen. Tack till er ärliga uppfödare och en fot i röven till er som blir sura, det säger ju allt. 
När man sett att en hane gett tre-fyra EPI valpar tycker man att folk borde dra öronen åt sig. Men inte då! De kan gärna tänka sig att använda hanen igen trots info eller så använder de en son till honom.
Jag har suttit och gjort hanhundslinjer över EPI hundar och man blir mörkrädd.  En hane har gett fyra EPI valpar. Hanen har fem söner som alla gått vidare i avel och samtliga har gett EPI valpar. Hanen borde stoppats från vidare avel redan när först EPI valpen föddes. Så en uppmaning till hanhundsägare. Har din hane gett en EPI valp så ta honom ur avel! Rasen blir glad av det men tyvärr inte din plånbok! Ta ditt ansvar! 
Nu ska jag även säga att EPI, INTE är en stor sjukdom i rasen! Skulle höfta på 1% kanske av rasens totala antal. Tanken med detta inlägg är att se till att göra något, för om inget görs kan det bli ett problem, och det vill vi knappas ha eller hur? Uppfödarna i Sverige skulle behöva ett uppfödarmöte och det snart! Vi har ingen stor ras och den är inte svår att förstöra. Vi är inte så många uppfödare och jag vet att många har koll på sjukdommar, de är oftast inte problemet. Det är alla nya som startar upp med avel på rasen och som inte har en susning om något. Sedan finns det ju dom som skiter i vilket bara dom får tagit kull. Dessa kommer alltid att finnas för de har inget intresse av att engagera sig vare sig i hälsoregister eller uppfödarmöte. Svarta får finns i alla raser och det får vi bara leva med. Det var detta så här en vanlig måndagkväll och nu har jag säkert retat upp någon..... igen..

Läs hela inlägget »

Med jämna mellanrum läser man på FB, folks frågor om hundens vikt Ofta gäller det unga hanhundar runt ett år. De upplevs ofta av ägarna som smala och svåra med maten. Man läser inte lika ofta om att tikägarna har samma problem. Ser folk sig blinda på att en hane ska väga ca. 30 kg eller? Inte många som kommer upp i den vikten som vuxna. En ung hane är ofta tunn! Inget fel med det. Som valpar äter de oftast bra, gäller även tikarna . Men den dagen då de växt klart på höjden kan matintaget minska rejält. Hunden mår hur bra som helst men matte/husse mår desto sämre. Hunden äter så lite! Detta kan nog inte vara bra. Då börjar testandet av olika foder. Ägaren släpar hem säck efter säck. Hunden som är rätt smart äter gärna den nya maten, ett tag. Sedan ratar den det. Ägaren köper ny säck annan dyr mat och hunden äter ett tag igen. Ny orolig ägare. Tur att endel affärer har smaktest så man kan lämna tillbaka den ratade 15 kg. säcken när det bara gått åt ett par kilo innan strejken börjar igen. Frågan om vad för märke man ska ha på maten för att få hunden att äta kommer på FB och ägaren får 20 olika tips på vilken mat som är bäst. Detta kan lätt bli en dålig spiral, mest dålig då för ägaren som tror att hunden svälter ihjäl. 
Ofta kan ökad motion öka hundens hunger så det är en väg att gå. En del hundar gillar att bara äta på kvällen, vissa gillar att äta på natten . Börja att prova de vägarna innan man  börjar byta matsort. Jag har hittills aldrig hört talas om någon hund som svälter ihjäl i Sverige. Gör den det är det någon sjukdom som ligger bakom. 
Många frågor kommer även på FB vad en ettåring ska väga. Det kommer givietvis en massa svar. Min hund väger så och min så. Man kan inte jämföra två hundars vikt utifrån vare sig ålder eller höjd. Olika hundar har olika kraftig benstomme. Mer eller mindre fett på kroppen och mer eller mindre muskelmassa. Förbränningen är olika hos olika hundar. En del hundar suger upp allt i maten och blir tjocka bara man säger grädde. En del kräver en rätt stor matmängd för att må bra Allt är individuellt.  Värsta jag läst var en som hade en hane som var ett år och han frågade hur han skulle få hunden att komma upp till 30 kg. Märkligt nog fick han en massa tips.Enda sättet där skulle nog vara att ge hunden människomat i stor mängd med mycket grädde och smör men då hade den ju bara blivit fet. Det händer mycket i kroppen på en ung hund. De ska hitta sin plats i "vuxenvärlden" Mycket händer i kroppen bla hormoner som spökar. Jämför en 1-1.5 åring med en tonåring så fattar ni. Mycket i livet kan vara lite jobbigt och prio på mat är inte alltid på topp. Ta det lite med ro. Framför allt, kom ihåg att en eurasierhane är inte helt klar i kroppen förrän närmare tre års ålder. En tik runt två år Visst kan endel vara tidigt klara men långt ifrån alla. 

 

Chicko 1 år
2 år
3 år Vinnare av rasspecialen
8 år

10 år 

12 år

13 år

Läs hela inlägget »

Nu är valparna ute flera gånger om dagen. Tältet med halm är gott att ha när det är lite vått på backen. De gillar halmen. Jag har ställt in en baden baden stol med dyna till mig så jag har det fint. Har lite koll på dom med kaffe och ljudbok. Man kan ha det sämre liksom. 
 

Läs hela inlägget »

Valparna snart fem veckor och fadderbarn!

Vilket bedrövligt väder det är. Valparna är ute flera gånger om dagen på altanen. Ska släppa ut dem på gården bara det slutar regna och torkar lite. Det är nu full fart på dom och de utforskar allt. Duktiga på att äta är dom, små matvrak. Shammi har drygt två veckor kvar av dräktigheten Hon är hungrig och vill ha mat mest hela tiden Hon har gått upp fem kilo så jag är nöjd med tanke på att hon var hopplöst kräsen i två veckor. Hon bara chillar och äter, gör inte många knop. Väntar nu på att få känna dom första valprörelserna i magen.
Och nu till något helt annat, så långt från valpar och kennel man kan komma
______________________________________________
Jag har blivit fadder! Till en liten flicka som heter Emely och är sex år. Hon bor i byn Nyabigoyi i Uganda. Bishozi International Program. BIP är en ideell, politiskt och religiöst obunden kulturorganisation som startade 1997. Organisationen har som syfte och mål att initiera och driva nyskapande kulturutbytesprojekt som ger människor möjlighet att växa och utvecklas både som enskilda individer och tillsammans med andra, vilket i förlängningen kan förändra hela samhällen. Jag kom i kontakt med organisationen genom Eva Shrimpf, Söskärs Kennel som har ett fadderbarn i byn Bishozi. Jag tyckte detta var ett fantastiskt projekt! Föreningen driver Svenska getbanken och har en massa andra projekt. Till exempel kan man bidra med hönor till föräldralösa barn elle getter till unga kvinnor. Teglestenar för byggprojekt eller köpa en ko.  Det finns många projekt och flera byar är nu anslutna. Emelys by är ansluten sedan en tid tillbaka. Här är det väldigt fattigt och de äger ingenting i princip. Nu får Emely chansen att få gå i skolan! Det kostar mig 200 kronor i månaden och det är ju ingenting för oss här i välfärdens Sverige. Gå gärna in här och läs om detta fantastiska projekt https://bishozi.com/   Eldsjälen bakom detta heter Anette Rosati. Jag pratade med henne igår och fick lite mer info. nu är jag ännu mer imponerad över deras verksamhet. Hon åker till Uganda två gånger om året. Ibland finns en container i Ödsmål och diverse saker skickas ner till Uganda. Det är allt från kläder,leksaker, cyklar, kryckor, ja allt som kan behövas. Då har vi faddrar chans att skicka med paket till just vårt fadderbarn. När Anette är där uppdaterar hon om vad som sker på FB sidan under hela resan. På detta sätt vet man att den hjälp man ger till just ett speciellt barn kommer fram. Man kan när som helst under året tex skicka en extra peng till sitt barn och skriva att de ska köpa skor. Ja då får barnet skor. Personal på plats i Bishozi hjälper till att fixa det. En fantasktisk sak är att om man vill åka med Anette till Uganda går det bra. Hur fantastiskt hade det inte varit att en gång kunna åka med! Hoppas kunna göra det framöver. Så gå nu in på Bishozis hemsida och läs om projektet! Kanske du kan göra en liten insats för någon. Du måste ju inte bli fadder utan du kanske kan tänka dig att köpa några hönor eller en get. All hjälp är mycket uppskattad!
Essmania's kennel kommer att stötta denna verksamhet med 100 kronor / såld valp och förhoppningsvis kommer pengarna kunna öronmärkas just till barn i byn Nyabigoyi

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar