P1130770


Här skriver jag om allt som händer hos oss, ibland blir det lite och ibland blir det mycket. 
Hoppas du gillar bloggen

 

2020

Så var året 2020 till ända. På många sätt ett ovanligt år med tanke på Corona. Jag har haft det fint och inte påverkats så mycket då jag mestadels är hemma med hundarna. Ett tråkigt år då både Chilli och Lexi lämnat oss. Men man får se frammåt med tillförsikt. Just nu är det full fart med tre valpar i huset. Aleri kom hem tidigare än planerat då jag fick mindre hundar i huset. Det går jättebra och alla sköter sig fint. Raja har blivit lite vuxen och väljer oftare att inte leka med de små valparna. Hon trivs bra med Ochi och de leker en hel del ute. Ochi som är lite surtant har skött sig fint med valparna. Hon har en tendens att vara lite grinig och uppfostra dom på sitt eget sätt. Alltså genom att skrämma dom lite med små utfall. Inget allvarligt men tillräckligt för att valparna ska fatta att hon inte tänker vara lektant på heltid. 
Det har blivit många hundpromenader på stan med de små och det har funkat fint. Raja har helt klart blivit tonåring och kommit in i den så kallade spökåldern. Inte mycket att bry sig om då jag vet att det går över. Snart åker hon till Norge och vi kommer verkligen att sakna henne här hemma. Aleri är sin far upp idagen. Ett ben i varje hörn och älskar mat. Hon är precis som Niro var som valp när maten serveras. Hon far omkring och snurrar runt, hoppar och låter. Att både stå och gå på två ben går utmärkt.
2021 då, vad är på gång? Ja det börjar med att en ny liten kille flyttar hit när Raja åker hem. En valp till tänker Ni, jo men han ska faktiskt bo hos Ebba. Jag är inte helt tokig och tar hem ytterligare en valp, två är fullt tillräckligt. Han kommer ju hit så småning om, men då Ebba jobbar hemifrån kan detta vara en riktigt bra lösning. Han lär ju bli stadsvan i Göteborg. Förhoppningsvis blir det ett par kullar fram till våren eller sommaren. 
7 februari blir det en liten valpträff för valparna från Y,Z och A2 kullen Läs mer här 

Så nu önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Läs hela inlägget »

Lugnet har inte infunnit sig efter valparnas flytt. Fransyskan Raya har flyttat in för en period Hon ska vidare till Norge framöver. Kallar henne lilla Coronavalpen. En väldigt snäll och social liten dam. Capri flyttade ju hit innan valparna flyttade så hon har haft lekkamrater hela tiden. Capri tar priset som keligaste hunden i huset Hon slår faktiskt Ochi på den punkten. Hon ska vara i soffan och helst ligga på mej. Hon kan hanteras som en disktrasa, helt lealös i famnen bara men kliar på henne och gosar. Så nu har jag två små som ska socialiseras. Idag har vi varit en sväng till stallet. Hästskit var gott och sedan fick man skälla lite på hästarna. Konstiga stora djur. Fram över flyttar ju Raya hem till Norge och då kommer Aleri hem. Just nu är hon tillsammans med Rio och hans familj Weixi är röntgad och fick A-höfter och ED samt patella var OK. Förhoppningsvis är  coronan under kontroll till våren för jag skulle vilja para henne i Norge. Vi får se hur det blir.sedan ska Xuyi röntgas så man får hålla tummarna för bra resultat även där.  

Läs hela inlägget »

Tiden bara springer iväg. Lunas valpar blev sju veckor i lördags och Zeldas barn blev sex veckor igår. Imorgon blir det besiktning för de fem stora. Här startar dagen runt sex på morgonen Lite körigt men det funkar bättre än förväntat Bara jag får ta en sak i tagen och i min egen takt blir det bra. De minsta valparna för inte så mycket väsen när jag ger de stora mat och släpper ut dom . Det har blivit lite meckigar att få till vissa saker nu när Capri flyttat in. Nu ska ju Luna producera bra mycket mindre mjölk innan hon flyttar hem så hon är inte så mycket med valparna Tror hon tycker det är rätt skönt. Zelada smiter in och tar sig lite ledigt när hennes valpar är ute så då får jag vara med. När jag kommer in i valprummet stensover hon utslagen på soffan. Hon har lite eget utrymme för att slippa barnen och soffan är favoritplatsen. Har fått klart vilken valp som flyttar till vem i stora kullen. Har börjat fördela i lilla. Några var rätt självklara. Några får jag fundera på lite till Klart är att Aleri stannar här hemma. Jo jag vet , två valpar är massor av jobb men jag har en plan. Sedan måste de ju inte vara med varandra hela tiden. Har ju vuxna hundar hemma och gott om utrymme både inne och ute så det ska nog gå fint. Skulle det bli för jobbigt kommer Aleri att få gå ut till någon fodervärd men det hoppas jag att jag slipper. Nu när man har lite unga hundar  hoppas jag komma iväg på lite utställningar framöver bara Coronaläget blir bättre. 

Läs hela inlägget »

Nu har Lunas valpar blivit sex veckor. Zeldas valpar blir fem veckor på tisdag. Här rivstartar man morgonen nu. Alla vill ut, alla vill ha mat. Börjar få in rutinen på detta nu. Att rodda två kullar samtidigt kräver organisation så det flyter på. 
Z-kullen springer nu in och ut som de vill. Det har som tur varit bra väder. A2 kullen är ute tre, fyra gånger om dagen. Det är full fart på dem nu och de har mycket att utforska.I dag ska det bli kloklippning på alla 19 hundar. Tur att dom är snälla och valparna tar jag när de är trötta , då går det fint. 
Man får ju ett extra gott öga till någon valp och denna gången är det Zeldas minsta tik, Arya Stark. Hon älskar att sitta i knät och bli gosad med.  Hon väger ungefär ett halvkilo mindre än syskonen. Dagarna går och snart flyttar första kullen. Det går allt för fort! Efter all skit jag haft med kullar så uppskattar man varje minut med dessa små. Kliver glatt upp tidigt på morgonen med ett leende på läpparna. idag kommer Zeldas matte och husse och stannar över helgen. Ska trimma in Maria nu så hon fixar nästa helg när jag åker och hämtar valpen. 
Framtiden har många roliga saker att se fram emot. Mer info kommer längre fram om detta 

Läs hela inlägget »

Så har valparna blivit tre och fyra veckor gamla. A2 kullen har fått större utrymme och de får mat tre gånger om dagen De äter fint i egna skålar Vissa hungrigare än andra så man får passa så någon inte får för mycket. De har börjat få tänder och börjar upptäcka varandra. De har fått lite mjukisdjur men de leker inte med dom ännu men vila huvudet på dom går fint. När man kommer in blir det ett fasligt liv Alla kommer och vill bli gosade med och de testar att bita lite i kläderna. 
Z kullen har nu stort utrymme i köket De har under några dagar nu varit ute på altanen men i går kom dom ner på gräset. Det var väldigt spännande. Tog lite nya bilder på dem i morse och de ligger på deras egna sida, längst ner där jag skapat ett galleri. Även A2 kullen har fått ett galleri  på sin sida Till helgen blir det en del besök och sedan rullar det på tills det är dax för dom att flytta. Jag har en tik ledig för försäljning till rätt hem.
På bilden ser ni Asha Greyjoy  och hennes syster Aleri Hightower.

Läs hela inlägget »

I tisdags kom till slut Zeldas valpar. Några fler än jag gissat. Två hanar och sex tikar. Zelda startade redan på måndagen med flåsandet. Vi satt där vi satt liksom. Var ute och ringde när jag fick se Shammi springa omkring med en orm i munnen. Inte sjutton ville hon släppa den. Slutade med att jag kastade lite ruttna äpplen, då släppte hon. Sprang fram och tog den döda huvudlösa ormen och konstaterade att det var en huggorm. Givetvis trodde jag att det var Shammi som blivit biten Det visade sig att jag hade fel. Det var mamma Lexi som pratat med ormen. Om hon nu har bitit den och ormen bitit henne vet jag inte. Möjligen har hon tagit den och Shammi gillade "leksaken" så dom delade. Hittade aldrig huvudet. Det blev till att ringa in Monica som fick ta damen till veterinären. Hon fick dropp och smärtstillande och kom hem på kvällen hög som ett hus. Hon ylade till och från under natten och gick som om hon trampade vatten. På morgonen hade svullnaden i stort gått ner och hon var sitt vanliga jag igen. Nu har hon stränga order om att hålla sig lugn i 10 dagar. 
Två valppar föddes i alla fall hemma men sedan blev det stopp. Det blev en tur till Dingle där de redan hårt belastade veterinärerna pga en sjuk veterinär, tog hand om oss. De var vänliga och avbokade några icke akuta patienter så de kunde ta hand om Zelda. De är guld värda på den kliniken!! Två hanar och sex tikar blev slutresultatet. Hemma fick snälla Monica rycka ut igen och snälla hundvakten Tova kom och passade alla andra hundar så Monica fick åka hem till Ezzi. Denna gången fick vi klara oss utan Siv som hjälpt till med alla valpningar från och med G kullen. Äntligen fick hon tid för sin efterlängtade ryggoperation. Kändes lite konstigt när hon inte var med Vi är ju ett bra team. Måste säga at Zeldas matte Maria var en riktig pärla. Hon fixade det galant! 
Nu har det gått några dagar och man kommer in i en ny rutin efter att få sovit lite. Var ju vaken i stort sett två dygn innan valpningen var klar och första natten hemma gått. Har fotograferat Lunas stora barn De väger över kilot och har öppnat ögonen. Bilder på Zeldas valpar kommer framöver.

 

Läs hela inlägget »

Efter ett par dagars vandrande och flåsande kom Lunas valpar. Som vanligt var Sivan med. Denna gången fick hon åka hem efter första natten då Luna lurade oss. Nästa dag kom valparna och det blev en lång historia. Till slut var det klart och i lådan hade vi en hane och fyra tikar. Alla stora och kraftiga. Efter att varit vaken i över två dygn var det gott att få sova. Luna sköter sina valpar helt perfekt och de har nu 
fått sin egen sida och här uppdateras under resans gång. Ni som får valp i denna kullen kommer få besked imorgon, tisdag. 
Igår kom Rimini hit. Hon ska ha sina valpar vecka 38. Denna kull har jag inte lagt ut då jag skulle bli dränkt i förfrågningar. Då det nu blev fem valpar i första kullen blir det några som förs över till Riminis kull. Beroende på hur många det blir kan det bli utrymme för någon/några fler valpköpare. Säljer ingen valp utan att först ha träffat de som är intresserade. 
Idag har jag fixat med en ny ramp på baksidan. Käckt om valparna kan gå ut där också.

Läs hela inlägget »

I dag kom Luna hit. Hon är rätt tjock. Lexi välkomnade  henne med tratten och det tyckde väl Luna var sådär roligt. Just nu
ligger båda ute i solen på gården
  Lexi har varit hos veterinären och opererat bort en juvertumör. Kollade lungorna innan och som tur var så var det ingen spridning.
Som flera av er vet, fick jag ta bort Chilli den 20 augusti. Nu är det väldigt tomt här hemma. Måste gå in och lägga in om semester då här blir lite att göra framöver :)
 

Läs hela inlägget »

Så blev det höglöp och parning. Luna har varit hemsk i en vecka. Fullkomligt galen i Niro Hon har flirtat hej vilt och han har tillslut blivit sur och sagt ifrån. Igår var det rätt dag enligt Niro så det blev en parning i går. Idag ösregnade det så jag möblerade om på altanen. Det blev parning med en gång så jag satt fint i soffan och höll Luna. Niro står snällt stilla. Där satt vi en kvart ungefär och jag hade det riktig bra med kaffekoppen lätt åtkomlig.  Har lärt mig med åren att hanen nästan alltid har rätt, när höglöpet är. En hane som aldrig parat kan var het på gröten redan långt tidigare än höglöp. Hanar som har parat  har i regle väldigt god koll och parar inte när det inte är rätt dag. Så det är till att lita på hanen och ha is i magen. Luna har ju haft en kull här tidigare så nu börjar väntan igen. Att vara uppfödare är ett fasligt väntande.

Läs hela inlägget »
Så har verkligen sommaren kommit. Har pysslat mycket i trädgården och hundarna har både stora rasthagen och trädgården att springa i. De har hittat sin favoritplats på berget. På bilden är det Ochi och Lexi som spanar. De trivs verkligen i trädgården, Där finns nu lite urgrävda håligheter i buskage och under shersminen.
Luna har äntligen startat sitt löp och jag ska hämta hit Niro från Åmål. Båda får bo här någon vecka så får vi hoppas att det blir en parning eller två. Det är fullbokat på kullen, några har väntat väldigt länge. Det blir en kull till och förhoppningsvis väntar den damen med löp några veckor till. 
Läs hela inlägget »

Besök

Idag har vi haft besök av Yoshi och Zelda med familj. Det blev mycket hundlek och hundprat. Tack för besöket familjen Hermansson och tack för de fina tulpanerna :)  Här kommer lite bilder från dagen. Speciellt Chilli blev väldigt glad för herrbesöket. Hon blev som en unghund igen. Härligt att se den 12 åriga damen flirta och göra sig till. 

Läs hela inlägget »

Det man inte trodde kunde hända har hänt igen . Blinda valpar :(  Efter allt med Läkemedelsverket och deras säkerhet på att det var Banminthen som orsakade att valpar blev blinda fick jag ett svar för några dagar sedan att de inte funnit något i tuben som var konstigt. Nu sitter jag här med blinda valpar igen och då fattar man att det måste vara något genetiskt. Valparna öppnande ögonen vid 11-12 dagar Jag är säker på att dom såg. De betedde sig helt normalt och reagerade på leksaker som man höll framför dom.  Igår började det igen. Såg dirrekt att något var fel på deras beteende. Bara så sorgligt. Shammi och Elli tas ur avel. Vad kan jag använda av mina hundar? Vannas valpar var helt ok. Är det någon mer som bär detta anlag av tikarna jag har? Kan man ha sådan otur att det finns fler? Mycket som snurrar just nu. Ska jag lägga ner detta? Hur ska jag orka fortsätta? 

Läs hela inlägget »

Nu har jag och hundarna tröttnat på regnandet. Chilli vill helst inte gå ut alls, hon hatar alla former av vatten. Valprummet är nu fixat och klart. Snart kommer Elli hit med sin dyrbara last. Ser fram mot detta. Det blir lagom med valpar nu med tanke på mitt vårarbete i trädgården och en valpfri sommar. Blir ingen resa för mig till avelskonferensen och årsmötet då jag nog sitter i valplådan då, bra mycket roligare liksom. Verkar vara trögt att få folk till styresleposter för tillfället. Kanske det är dax fundera på varför det är så. Tråkigt om vi inte skulle ha någon rasklubb.
 Det florerar snack om att det avlas på hundar som är både opererade för vissa åkommor och som har andra defekter.  Tycker detta verkar väldigt konstigt då jag uppfattar uppfödarkåren som rätt seriös i avelsarbetet. Tråkigt sätt att hänga ut uppfödare på då det enligt mig rimmar dåligt med verkligheten.  Många importerar också hundar vilket bara gynnar rasen.Det är inte bara att åka och hämta, utan det kostar en hel del tid i efterforskning och sedan en hel del pengar.  Bara att tacka och bocka för de som gör detta. Att det skulle vara ett problem för rasen att någon köper in några hanhundar är bara nys. Avundsjuka kanske?
Ang temperamentet har vi en spretande ras. Vissa är mer reserverade och vissa är översociala. ( med reserverad menar jag reserverad utifrån rasbeskrivningen på SKK's sida här) Att konsekvent utesluta en något reserverad bra tik/hane från avel är inte vettigt någon stans. Uppfödarna lämnar sina valpar vid 8 veckors ålder och vad ägaren sedan gör med sin valp kan inte uppfödaren styra över. Tror alla uppfödare framhåller vikten av att socialisera sin valp och hur man gör detta. Så detta med reserverad hund är ett litet kapitel för sig då en hund kan bli reserverad på grund av hanteringen efter den flyttat  eller så är den reserverad från start. Att bedömma en hunds temperament efter hur den beter sig på en utställning är huvudlöst. Utställning är en speciell situation med en eventuellt nervös ägare, det smittar av sig på hunden. Stojigt i ringen och utanför med många hundar eller en klantig dommare. Ska man bedömma temperamentet skulle jag påstå att BPH eller MH är det enda rätta. Hade själv en tik som var rätt reserverad. Hon hatade allt vad utställningar hette. Trivdes bäst hemma.  Hon fick ett par kullar med väldigt trevliga hundar. De var även grymt arbetsvilliga. Två av tolv avkommor var mer åt det reserverade hållet.
Om man som privatperson har åsikter om hur en uppfödare avlar och på vilka hundar så kontakta den berör. Måste ju vara det absolut enklaste för då får man svar. Det skrivs på olika forum och en del av diskussionerna landar i knät på oss uppfödare när vi får besökare som är intresserade av vår ras. 
Nu ska jag gå ut i stormen och kolla av min stora hage så jag vet att staketet är helt. 

Läs hela inlägget »

Så har valparna blivit åtta veckor och lämnade oss igår. Det blir ju lite tomt och man saknar dom små trollen Har fått rapporter från de nya hemmen och allt har gått fint. Nu är valprummet städat och fixat inför nästa kull. Får fyra veckor ledigt så det blir lite skönt att kunna lägga mer tid på hemmahundarna. 

Läs hela inlägget »

Nu är det full fart på valparna De är mycket ute när vädret tillåter. Vi är uppe i hagen minst en gång om dagen och där är en hel del att utforska Självständiga valpar som sticker iväg på upptäcktsfärd, själva eller med en kompis. Jag och Vanna har fullt upp med att hålla reda på var dom är. Vanna leker mycket med sina valpar, ibland lite väl hårdhänt tycker jag men valparna verkar tycka att det är helt OK .
Vi har besluta att vänta med parning på Valimaa. Ev. blir det en parning i sommar istället 

Läs hela inlägget »

6 veckor

 











Nu är valparna ute flera gånger om dagen. Vi tillbringar mycket tid uppe i hagen med kameran. De har fullt upp med att utforska allt.

Otroligt smidigt att bara ha tre valpar. Jag är ju van vid lite större kullar. Valparna busar nu även runt i köket på dagarna och tycker att fontänen är spännande, särskilt Yuli. Hon badar gärna tassarna. Idag är Y-kullebns galleri uppdaterat med nya bilder 

Läs hela inlägget »

Här är nu full fart på valparna De är fem veckor på måndag. De har börjat vara ute och det tycker de är skoj Har gjort i ordning på gården så de har lite att pyssla med ute. Vanna är en duktig mamma på alla sätt. I mellandagarna hämtade jag hit Niro och ett par dagar senare kom Elli ner. Huset blev helt plötsligt väldigt fullt. Det blev två fina parningar och nu hoppas vi på en kull i slutet av februari. Jösses vilket tryck det är på valpar . Det ramlar in mail varje dag. Många mail innehåller inte mycket till info tyvärr.  Är man seriös så skriver man ett mail där man presenterar sig ordentligt. Skicka gärna telefonnummret så jag kan ringa upp. Har många på kö men den där bästa valpköparen kan ju dyka upp. Hoppas nu på att Valimaa inte börjar löpa för tidigt. Man ska ju orka med och tycka det är roligt med en kull. Semesterdagar har jag i alla fall många att ta så det är bra.  Ska försöka få tummen ur och fotografera småflickorna så ni får se lite nya bilder på dem Ha en god fortsätning på nya året!

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar